Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Цветелина Пенкова не вижда причина за притеснения за влизането ни в Еврозоната

Не трябва да се обвързват Шенген и Еврозоната, каза пред БНР Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по бюджетен контрол в Ееропейския парламент.

Тя не вижда причина за притеснения относно критериите за влизането на страната ни в Еврозоната. „Не мисля, че има притеснение в тази посока. Най-големите въпросителни остават около условието по отношение на инфлацията и инфлационния натиск. Разбира се, в ситуацията, в която сме – на тази безпрецедентна криза, този инфлационен натиск не е типичен само за България, а напротив – за целия ЕС и за цялата Еврозона. Индикациите, които имаме от европейските институции, са, че това се взима под внимание. Не очаквам на техническа основа да има такива проблеми. Бюджетната дисциплина и дефицитът трябва също така да се съблюдават. Това до голяма степен е задача и на българската държава“, обясни Пенкова.

Тя отбеляза, че повишаването на доходите е една от възможностите, които Еврозоната предлага, като сред причините за това е, че се засилва инвестиционната активност. „Бидейки част от тази общност, се създава една по-сигурна и качествена институционална среда, създава се усещане за стабилност във финансовата система. Не бива да се пренебрегва факта, че бидейки част от Еврозоната, до голяма степен всички видове транзакционни такси намаляват значително. Това в България се равнява на малко под 1% от БВП като разход, който в момента отива за такъв тип такси„, посочи евродепутатът.

Цветелина Пенкова каза също, че България не е единствената държава, която влиза в Еврозоната с по-ниски доходи от средните за Европейския съюз.

За нас реално нищо няма да се промени. Нашият курс в момента е фиксиран към еврото. Ние внасяме всички негативни шокове, които идват от Еврозоната, и за жалост по-бавно нашите граждани имат възможност да се възползват от преимуществата и възможностите, защото ние не сме на масата за взимане на решения„, коментира тя.

Във връзка с отхвърлянето на поредното предложение за влизане на страната ни в Шенгенското пространство Пенкова заяви: „Много ясно прозвуча и беше казано още през миналата седмица, че всъщност пречките, които бяха поставени пред България и Румъния относно Шенген, са водени изцяло от една безпринципност и един вид дискриминационно отношение към определена група европейски граждани от страна на Нидерландия и Австрия. Те така и не успяха да дадат конкретни причини за своите становища. Това по никакъв начин не трябва да се отразява на допълнителните усилия, които да полага България. Също не трябва да се пренебрегва фактът, че имахме много сериозна подкрепа от всички останали държави членки.“

Според нея все пак трябва да продължим да отстояваме нашата позиция и да защитаваме правата на българските граждани. По думите й най-вероятно ще имаме положително развитие през март 2023 година. „Индикациите, които получаваме, са, че в крайна сметка догодина този казус най-накрая ще бъде разрешен„, посочи евродепутатът. Пенкова заяви, че България трябва много ясно да изкаже позицията, че такъв тип отношение е недопустимо в рамките на ЕС. Не можем да позволим двоен стандарт и различно третиране, подчерта тя.

Цветелина Пенкова не смята, че политическата нестабилност у нас е причина за поредната пропусната възможност да влезем в Шенген. Трябва да имаме единна позиция за това какво България иска да постигне, изтъкна тя.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

Иран показва кадри от пожар в Чили като резултат от удар срещу Израел

Иранската държавна телевизия многократно показа видео на двумесечен пожар...

Западни дипломати са предали чрез Турция послание за деескалация към Иран

Западните държави се опитаха да изпратят послания на Иран...

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Нидерландия ще ни съдейства пред Австрия за пълен Шенген

Неприемливо е да не сте членове на Шенген и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img