ЦИК започва подготовката избори 2 в 1

Прочитания 1891
0 0
Снимка: БГНЕС

По отношение на машинното гласуване мерките ще са идентични с тези на изборите на 11 юли, които са записани в обновения Изборен кодекс. Няма риск за сигурността на вота на гражданите на предстоящите парламентарни и президентски избори на 14 ноември.

Това стана ясно от изказването на председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова в рамките на изслушване в парламентарната комисия по дигитализация.

Готови сме да проведем избори 2 в 1. До края на тази седмица ще обявим 2 процедури за доставка на още машини, тъй като при такива избори ще е необходимо допълнително време на всеки избирател. Втората процедура е за осигуряване на техническо осигуряване и обслужване„, заяви Нейкова.

Машините се съхраняват в централен склад, посочен от Министерски съвет и охраняван от МВР. Лицата, които влизат вътре за поддръжка, подлежат на предварителна проверка. Освен това три държавни институции ще гарантират за сигурността на вота – „Електронно управление“, Институтът по метрология и този по стандартизация. Освен това заради казуса с изборите 2 в 1 ще бъде изцяло обновен софтуера на машините.

До дни ще приключат работата си частните изпълнители от „Сиела норма“, които ще предоставят изходния код на въпросния софтуер.

За въвеждане на дистанционно и електронно гласуване тече проект, финансиран от държавната агенция „Електронно управление“, стана още ясно от думите на шефа на избирателната комисия. Проведени до момента са 3 симулации на електронно гласуване, като се очаква съгласуване на техническите детайли, за да бъде обявена обществена поръчка за изграждане на система за електронно гласуване. На два пъти е удължаван срокът за изпълнение на поръчката, като ЦИК ще поиска и ново отлагане заради натоварения си график покрай редицата избори в последните месеци. В крайна сметка максималният срок по проекта е до 2023 година.

Припомняме, че до разпускането на 46-ото НС се стигна, след като беше провален и последният шанс за съставяне на редовен кабинет – БСП, които получиха третия мандат, както и в предишното 45-то Народно събрание, не успяха да излъчат правителство.

БСП върнаха мандата на 7 септември, а президентът Румен Радев обяви, че изборите ще се проведат заедно – на 14 ноември, когато парламентът насрочи президентските избори. Указът за разпускането на 46-то Народно събрание ще бъде издаден на 16 септември.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петя Мишева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Показаха жертвите на кървавата баня в Айтос (ВИДЕО)

Руенското село Речица е в траур след тройната смърт, семейството било пример за сплотеност и трудолюбие