ЦИК ще решава за преминаване от машини на хартиени бюлетини на 11 юли

Views 1270
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Заместник-председателят на Централната избирателна комисия и неин говорител Цветозар Томов заяви, че предстоят още експериментални гласувания с машините, за да могат хората да се обучат и да се гласува без проблем на предстоящите избори на 11 юли.

Пред БНР той уточни, че досега експериментални гласувания с машини са направени в София, Доброславци и Сливница.

Томов поясни, че се мери най-вече времето за гласуване според особеностите на гласоподавателите, мястото на секцията. ЦИК продължава с тестовете, като ще има още три теста в София тази седмица пробни тестове за гласуване с машина. Това, което до момента може да се посочи като извод е, че при наличния брой устройства, които можем да използваме, трябва да сме много добре подготвени в информационната кампания и по отношение на подготовката на СИК, за да се справим без проблеми, обясни той.

Можем да се справим, но трябва да се работи много организирано в изборния ден, за да може хората да гласуват, да не се образуват опашки по места и да не възникват критични ситуации, категоричен бе Томов.

Томов посочи, че решението за преминаване от машинно към хартиено гласуване, няма да се взема на ниво Секционна избирателна комисия. ЦИК ще преценява при какви условия е допустимо преминаването към гласуване с хартиена бюлетина.

По случая с проблемите с машинното гласуване във Велико Търново на 4 април причината е човешка грешка при въвеждане на данните. Това със сигурност мога да кажа, не е свързано със машините или софтуера и с начинът им на програмиране„, увери Томов.

По думите му важно е с оглед на организацията на изборите повече да няма условия тази грешка да се повтори. Трябва да бъдем по-внимателни, грешки могат да се направят в резултат на небрежност на някои от нивата на проверка на данните, които се въвеждат машинно, предупреди Цветозар Томов.

Машините трябва да бъдат под строг контрол преди изборите, колкото по-рано се предоставят на СИК толкова повече логистични проблеми възникват относно сигурността им. Ще се изчака решението на ЦИК по този въпрос. Очакваме да се закупят още устройства – около 2000 общо допълнителни машини, надявам се фирмата да може да ги достави. Това трябва да стане достатъчно рано, за да може да се направи одит и сертификация на всички устройства, а срокът по изборния кодекс е 20 дни за извършването на тези дейности „, коментира още експертът.

Томов увери, че в изборния ден за всяка машина ще има техническо лице, което отговаря за устройството.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Калин Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

САМО В NEWS24sofia.eu! Отстраниха и шефа на "Гранична полиция" (ОБНОВЕНА)

По информация на News24sofia.eu на мястото на Светлан Кичиков е назначен досегашният началник на граничарите в Елхово - Деян Моллов