Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЦИК ще обсъжда ще ли се броят контролни разписки и на балотажа

Снимка: архив БГНЕС

За разлика от България избирателната активност сред българите в чужбина на 14 ноември е била рекордна, гласували са над 220 000 души, като сред тях има обаче и недействителни гласове.

Това съобщи на брифинг в ЦИК говорителят Цветозар Томов.

Предишният рекорд е бил на 4 април – около 180 000. Тоест ние забелязваме обратна тенденция на тази, която има в България – избирателите извън страната са с по-висока активност, отколкото когато и да е било друг път, каза той.

Томов анализира изборите: Имаше по-малко оплаквания за обработване на документите от чужбина, подсилени са екипите, които образуват временния комуникационен пост, но за пореден път стана ясно, че сегашната система за обработка на тази информация не е пригодена за толкова висок интерес. Това ще се обсъжда при анализиране на резултатите от изборите.

Той добави, че на балотажа за президент на 21 ноември се очаква проблемите да се смекчат, тъй като обемът работа е по-малък.

Проблем с изборите извън страната може да е разпращане на изборните книжа за втория тур. Няма обаче да се гласува с машините извън втория тур, а с нови, които пътуват към местата по предназначение, възможно е да има места, където съществува риск машините да не стигнат навреме. ЦИК е в готовност да решава проблеми, ако възникнат. Ако се наложи някъде да се гласува не с машини, а с хартия – решение ще се взема в началото на изборния ден.

Росица Матева допълни, че са получени сигнали, че няма хартиени бюлетини в СИК-овете отвъд океана, направена е връзка с МВнР, което прави всичко възможно, за да се доставят машините и хартиените бюлетини. Тя е категорична обаче, че машините и хартиите са тръгнали навреме и трябва да пристигнат. Ако това не стане, решение ще се вземе на извънредно заседание.

Томов уточни, че проблемите са заради мерките, които са различни в различните страни.

В страната всички машини, с които е гласувано, са върнати от охраната на МВР в склада и се параметризират за втори тур. Тези извън страната са в дипломатическите консулства и ще бъдат върнати с изборните книжа в страната по дипломатическа поща – както са и заминали. На въпрос за трудности за Северна Америка, Цветозар Томов каза, че там рискове няма, по-големи са трудностите в Австралия и Нова Зеландия.

Не е обсъждано дали ще се броят контролните разписки в неделя – „Не е взето решение“, каза Росица Матева.

Няма да бъдат използвани и намерените допълнително машини на „Сиела норма“ и във втория тур на изборите, категоричен бе в заключение Цветозар Томов.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Англия иска да забрани продажбата на цигари на родените след 2009 г.

Властите твърдят, че законопроектът ще създаде „първото поколение без тютюнев дим“

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img