ЦИК призна, че машините били предизвикателство (ОБНОВЕНА)

Прочитания 17397
0 0
Снимка: БГНЕС

Машините за гласуване бяха предизвикателство за парламентарните избори, но в ЦИК имат около десетина сигнала за отделно устройство, което в някакъв момент не е работило така, както се очаква.

Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров на брифинг пред журналисти.

За това кое в машините за гласуване не е работило както трябва, комисията не разполага засега с информация, тъй като: няма как техническата експертиза да бъде направена за 10 часа.

ЦИК очаква да започнат да пристигат и РИК-овете за предаване на изборните книжа в София. В четвъртък трябва да бъдат обявени окончателните резултати от изборите.

100% са обработени изборните протоколи и са въведени данните от тях от протоколите на СИК в РИК-овете на Ловеч, Кюстендил, Сливен, Шумен и Ямбол.

Има и РИК-ове, в които са обработени над 99% от протоколите, като липсват по един или по два протокола в районите на Варна, Видин, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, Смолян, РИК-24 и РИК-25. В останалите РИК продължава приемането на протоколите от СИК.

Таня Цанева заяви, че се надява съответните РИК-ове да организират процеса по приемане на протоколите от СИК, така че да не задържат повече членове на секционните комисии.

В ЦИК няма сигнали или жалби за нарушения, но току-що пристигнало писмо от омбудсмана Диана Ковачева. Като цяло писмото е насочено към РИК-овете и към съответните общински администрации във връзка със забавяне предаването на изборните книжа и с апел да бъде направена спешна проверка в областните администрации.

Това че е приключило гласуването в дадена секция преди края на изборния ден, преди всичко е отговорност на самата секционна комисия. Когато има избиратели, е добре те да гласуват, категоричен бе Димитров за затворената изборна комисия преди края на изборния ден в Лондон.

Вчера гласувахме за 45-то народно събрание и в момента тече преброяването на гласовете, а протоколите в страната продължават да се предават. На много места членовете на комисиите продължават да чакат в и около РИК-овете, тъй като процесът е забавен заради грешки при нанасянето.

От ЦИК отричат това да се дължи на сложния протокол, като обясниха преди малко на първия брифинг след изборната нощ, че протоколът е просто по-обемен.

Димитър Димитров заяви още вчера, че има масови грешки при протоколите, като една от причините той посочи машинния вот.

Същевременно по-рано днес от партия МИР заявиха, че са готови за масови протести. Те призоваха всички партии да подадат иск в съда за касиране на вота.

Малко по-рано от „Демократична България“ съобщиха, че обмислят касиране на вота заради проблемите с машинното гласуване във Велико Търново.

Преди тях и бизнесменът Васил Божков заяви, че ще иска обявяване на изборите за недействителни.

Малко преди изборите, но след разпускането на 44-то народно събрание от ГЕРБ обвиниха ЦИК, че саботира провеждането на изборите

Въпреки че три дни преди изборите машините за гласуване имаха сертификат.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Каракачанов: ВМРО не спечели битката, но тепърва предстои войната

ВМРО не спечели тази битка, но тепърва предстои „войната“ – а тя е за най-ценното – България. Това написа лидерът на партията Красимир Каракачанов във Фейсбук по повод предварителните прогнози, че ВМРО няма да има представителство в 45-ия парламент. Припомняме, че ЦИК все още не е оповестила окончателни данни, но при обработени 80,88% […]