Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЦИК показа бюлетината за балотажа, номерата на двойките – същите

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Електронната бюлетина за гласуване с машина за балотажа на изборите за президент и вицепрезидент на 21 ноември 2021 г. наподобява тази за изборите за кмет. Тя е само на една страница, на която са написани имената на двете двойки кандидати за президент и вицепрезидент и опция „не подкрепям никого“. След като се избере, има възможност за преглед и промяна на избора, после пак се дава възможност за преглед и накрая се гласува. Машината издава една разпискам след звуковия сигнал – избирателят може да провери дали е неговият избор, сгъва с текста навътре, взема и връща картата на СИК. Демонстрацията бе направена днес на брифинг в ЦИК от Росица Матева, говорител на комисията.

Номерата на кандидат-президентските двойки ще бъдат същите, за които гласувахме на 14 ноември 21 г., казаха още от ЦИК.

Хеш кодът върху машините, който се разпечатва и се съдържа в крайния протокол, ще бъде същият, който беше на 14 ноември, тъй като софтуерът, който се използва, е същият. Теглен е жребий днес за поредността на изявленията на двете двойки – от 17 ноември започва предизборната кампания и ще продължи до 24 ч. на 19 ноември, уточни Матева.

От ЦИК информират всички избиратели, подали заявления за гласуване, включително в списъка с лица за трайни увреждания – този път да не подават, ще се изготвят служебно списъците и те ще гласуват в същите СИК. Същото се отнася за карантинираните – повече СИК не могат да бъдат образувани – с тези кутии и тези СИК ще се гласува, които бяха на изборите на 14 ноември. Лицата с изтичаща карантина – няма да могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ще гласуват с постоянния си адрес.

Тези под карантина ще са без ново заявление. Тези, които са поставени под карантина от 15 ноември, трябва да подадат заявления трябва в общинските администрации направо, тъй като в ЦИК има възможност да се подават е-заявления.

Призивът на ЦИК към българските избиратели под карантина е на 21 ноември – да подават заявления направо към общинските администрации, за да се включат в списъците, обясни подробно Росица Матева. За списъците за гласуване извън страната – важи същото обстоятелство. Регистрацията на наблюдатели и анкетьори се запазва, те ще могат да осъществяват правата си и в изборите на 21 ноември.

Застъпници могат да присъстват само на двете кандидатски листи, както и представители на ИК на двете кандидат-президентски двойки – все още могат да се регистрират такива, да се ползват утвърдените книжа, макар да са с дата 14 ноември.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Запрянов: България не е застрашена от конфликта Израел-Иран

Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

Северна Корея пусна песен, възхваляваща лидера Ким като „приятелски баща“

Северна Корея пусна нова песен, възхваляваща лидера Ким Чен...

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама мъже са задържани за кражба на 180 хил. лева от къща в Костинброд

До момента е установена кражбата на парична сума в...

Иран показва кадри от пожар в Чили като резултат от удар срещу Израел

Иранската държавна телевизия многократно показа видео на двумесечен пожар...

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

Иран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" на фона...

Иван Гешев вижда връзка между акцията в Митниците и смяната на главсека на МВР (ВИДЕО)

Разбитият при операцията на ДАНС контрабанден канал, заради който...

С 47% скача броят на възрастните самотно живеещи японци до 2050 г.

Броят на възрастните самотно живеещи граждани в Япония, вероятно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img