Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЦИК: По-малко подадени заявления за гласуване в чужбина

Снимка: БГНЕС

72 000 заявления за гласуване са подадени в чужбина за изброите на 11 юли, това е с около 15-16 000 по-малко, отколкото на изборите на 4 април. Това заяви на редовния брифинг на ЦИК говорителят Цветозар Томов.

По думите му обаче от това не следва, че интересът на българските общности е по-слаб. Съществува разлика в ситуацията тогава и сега – този път са открити над 500 секции на базата на над 1000 и повече избиратели.

Подаването на заявление е важно не само във входирането на изборна секция, когато избирателят подава заявление, се включва в списъците и не се входира, че няма да гласува на друго място, това бави избирателите, възникват опашки и се явяват технически проблеми, обясни Томов.

„Трябва да сме готови да гласуват повече хора при по-малко подадени заявления, а това значи по-късни списъци„, уточни той.

Вече е обсъден проект в ЦИК за местата. Срокът за вземане на решение е 19-ти, но нагласа има да стане и утре след обсъждане на детайли в още едно заседание.

Цветозар Томов обясни и за още проблеми при гласуването в чужбина – намирането на места, които да покриват противоепидемичните мерки, има секции, които не са сигурни, че това ще стане. Предстоят и срещи с представителите на политическите партии по въпроса, съобщи Томов.

След седмица ще има пълна представа за секциите в чужбина, ориентировъчно между 750 и 800 се очаква да бъдат те – най-много във Великобритания, Германия и Турция.

Друга отговорност на ЦИК – по договорите с медийните пакети има 35 запитвания, одобрени са 22 договора, като бюджет предвидени са 591 000 лв., ще се разходват тези средства от 4 партии, 10 коалиции и 1 инициативен комитет.

Последните решения на ЦИК бяха съобщени на брифинга. Последни обсъждания по решението как да гласуват карантинираните, предстои да се обяви. Постъпилите жалби са срещу прекратяването предсрочно пълномощията на кмет, преписки за назначаване на РИК, там, където не е постигнато съгласие – засега в Хасково, ЦИК е върнал преписката. Има още две такива преписки. Засега са записани 9 организации за наблюдатели в страната и чужбина.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е...

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

Google уволни 28 служители заради протести срещу договор на компанията с Израел

В отговор на седящи демонстрации против договор с Израел на стойност...

Джигити с 90 км/ч над разрешената скорост засече полицията в Сливенско

Превишаване на разрешената скорост с над 90 км/ч са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img