ЦИК отчита най-ниската избирателна активност на парламентарен вот от 1989 г.

Views 11310
0 0

Очаква се окончателните резултати от изборите да бъдат обявени до четвъртък. Това заяви по време на брифинг доц. Цветозар Томов от ЦИК.

Тогава ще стане ясна и точната избирателна активност.

По негови думи данните досега сочат, че гласувалите са малко над 2,5 млн. души.

Това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от всички проведени от 1989 г. насам, обобщи Томов.

От ЦИК очакват до края на деня да получат резултатите от всички секции. След това следва повторно въвеждане на данните и други етапи на обработка, които могат леко да се отразят на резултатите на партиите. По тази причина Томов отказа да коментира засега кои партии влизат в следващия парламент.

Тази нощ мина сравнително безболезнено. Нямаме нито една секция, от която да има риск да не вземе днес резултатите„, отбеляза той.

По негови думи, ако данните от преброяването бяха обявени по-рано от НСИ по-рано, това е щяло да се отрази на разпределението на мандатите в избирателните райони.

Припомняме, тази сутрин Националният статистически институт обяви резултатите от последното преброяване на населението у нас. По тази причина за разпределението на мандатите на изборите са използвани данните от предишното преброяване на НСИ.

Томов посочи, че след като вече има нови данни за броя на населението, вероятно ще се наложи ЦИК да преразгледа разпределението на мандатите преди следващите избори.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Окончателно НСИ ни преброи: Малко над 6.5 млн. българи

Населението на страната към 7 септември 2021 г. е 6 518 789 души. Жените са 3 383 527, а мъжете 3 136 262, или на 1 000 жени се падат 927 мъже. Това показват окончателните данни на НСИ от преброяването в страната, проведено в периода 7 септември – 10 октомври 2021 […]