Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЦИК настоя властта да си поеме отговорността за безопасни избори

Снимка: БГНЕС

Централата избирателна комисия иска проектът на управляващите за провеждането на изборите в епидемична обстановка да се прецизира. Според ЦИК отговорен за провеждането на безопасни избори е здравният министър и той трябва да даде указания, с които комисията ще се съобрази. Министерски съвет трябва да обезпечи предпазните средства за членовете на комисиите.

Затова и ЦИК в становището си до правната комисия иска проектът, внесен от ГЕРБ и ОП за осигуряване на гласуването на карантинираните, да се прецизира. ДПС заявиха, че на първо четене ще подкрепят идеите, но настояха да се запознаят и със становището на ЦИК.

Докато пристигна становището на Изборната комисия в парламентарната комисия, която обсъжда правилата за организация на безопасни избори, се завърза спор за това дали управляващите целят действително това или властта прехвърля цялата отговорност на ЦИК.

Според Филип Попов от БСП така както е записано в предложенията на управляващите, ЦИК трябва да приеме антитерористични правила, защото те искат комисията да се погрижи за живота и здравето на хората. Изпълнителната власт в България за нищо не е отговорна, изпълнителната власт я няма и се прехвърля отговорност, репликира Попов.

Християн Митев от НФСБ успокои, че ЦИК няма да се превърне в ДАНС или антитерористичен орган. Защо е ЦИК, ако няма да организира изборите, недоумява народният представител.

Митев посочи, че в тоталитарни режими държавната власт организира изборите.

Според червения депутат Крум Зарков ГЕРБ с предложенията реално не посочват как ще се гласува безопасно. Вместо това вменяват тази отговорност на ЦИК. Не е ясно и как ще гласуват карантинираните. Пак се казвало изборната комисия да реши. Червеният депутат бе категоричен, че предложението на ГЕРБ не отговаря на предизвикателствата на пандемията, а проектът е неясен.

Крум Зарков подчерта, че изборният процес е застрашен от некомпетентността на управляващите. Искаме ясни правила и спазване на закона, обясни и съпартиецът му Филип Попов.

Християн Митев заподозря опозицията, че си търси оправдание за загубата на предстоящите избори. Митев даде за пример изборите в БСП, където отговорна за провеждането е била партийната ЦИК.

След този спор обаче предложенията минаха на първо четене през правна комисия.

Припомняме, предложенията, внесени от ГЕРБ и ОП към Закона за мерките за извънредното положение, предвиждат гласуване на карантинираните български граждани да гласуват с подвижна урна и в специални секции. Правилата как да става това, ще се определят от ЦИК. Комисията ще трябва да осигури защитните средства на членовете на изборните комисии. Личните карти с изтекъл срок ще са валидни пред ЦИК.

По отношение на указанията за безопасност и протокола за безопасно провеждане на изборите, по време на консултациите при президента Румен Радев здравните власти обещаха план и указания в момента, когато стане ясна датата на вота. Миналата седмица президентът Радев подписа указа на парламентарните избори – 4 април, но и до този момент не е ясно дали Централната избирателна комисия е получила такъв план от Министерство на здравеопазването. 

Неведнъж в изминалите седмици представители на управляващата коалиция, напр. вицепремиерът Томислав Дончев, уверяваше, че властите са започнали подготовка за провеждане на избори в пандемична ситуация.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Хиляди грузинци казаха „не“ на Закона за чуждестранните агенти

Хиляди грузинци протестираха в понеделник в столицата Тбилиси, докато...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

Реката в руския Курган достига критични нива

Нивото на водата в река Тобол близо до руския...

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че...

Главчев предлага смяна на външния министър с Даниел Митов

Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Възраждане“ мечтаят да видят Атанасов зад решетки

Лидерът на ДСБ моментално трябва да бъде арестуван

Ало измамници завлякоха с над 40 000 лв. възрастна жена в София

Софийската районна прокуратура (СРП) е привлякла към наказателна отговорност...

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън предупредил премиера на Израел...

Васил Терзиев: Вълка иска сам да събори незаконния си хотел

По план върви събарянето на хотела на Румен Гайтански-Вълка...

САЩ, Япония и Южна Корея проведоха съвместни военни учения

Южна Корея, Япония и Съединените щати организираха отдавна планирани...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img