ЦИК: Изборите могат да се отложат с два месеца

Прочитания 102
0 0
Снимка: БГНЕС

Възможно е да бъдат отложени изборите в рамките на два месеца, но отлагането на изборите е в компетенциите на президента. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

Тя обясни, че с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания, а коронавирусът не е такова увреждане, но тепърва ще се мисли как да гласуват хората под карантина. Ако ситуацията е такава, каквато и в момента, означава, че би трябвало да се промени законодателството.

Цанева посочи, че при националните избори и предвид ситуацията ще бъде по-трудно да се намерят членове за Секционните избирателни комисии (СИК). Изборният ден започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 ч., но може да бъде удължен до 21 ч. Възможно е изборният ден да започне и от 5 ч. сутринта, за да бъде избегнато голямото струпване.

ЦИК ще решат за „зелени коридори“ за гласуване на възрастните хора по отношение на интензитета на пандемията. На 7 декември е последният ден, в който могат да бъдат представени предложения за заявления за участие и на 8 декември ЦИК ще знае колко и кои са участниците в обществената поръчка за машините. На 10 февруари трябва да бъдат доставени машините за гласуване, предвидено и е партидно доставяне до 25 февруари.

Необходимо ще бъде да се проведе една сериозна разяснителна информационна кампания за избирателите. Машините за гласуване са общо 9 600. Допълнителни машини няма да се сменят в изборния ден, а има допълнително около 100 броя машини, които ще бъдат използвани за разяснителната информационна кампания.

Гласуването в чужбина изключва машинно гласуване, както в болниците и домовете за възрастни хора. Гласуването в чужбина се провежда в дипломатическите и консолски представителства. Всичко ще зависи от подадени заявления и от епидемичната обстановка.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Мерките са сравнително разумни, смята бивш подуправител на НЗОК

Мерките вече до голяма степен се спазват, защото са сравнително разумни. Така бившият подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров коментира в сутрешния блок на БиТиВи по-строгите мерки и частичното затваряне. По думите му спасението ще дойде от ваксините, но от мерките ще има някакъв ефект. Дори да […]