ЦИК има достатъчно машини за изборите, но ще търси още

Views 3014
0 0
Снимка: БГНЕС

ЦИК ще обяви нова обществена поръчка за доставка на допълнителен брой машини за изборите. Това обяви пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Това ще се случи на заседанието на Комисията този следобед.

Нейкова изрази надежда този път да има изпълнител, който да достави допълнителния брой машини.

Тя обаче поясни, че дори това да не се случи, и с наличния брой машини ЦИК ще може да осигури машинното гласуване. Все пак било по-добре в повече избирателни секции да има повече от една машина.

Нейкова уточни, че новата обществена поръчка ще е същата като обявената след насрочване на изборите. Тогава обаче двете оферти надвишаваха максималната прогнозна стойност с между 300 и 500 000. След прекратяването на поръчката е било поискано становище от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена следваща обществена поръчка.

По думи на Нейкова ЦИК имат уверение, че в момента, в който се сключи договор, финансирането ще бъде осигурено по бюджета на Комисията.

Относно финансовия спор със „Сиела Норма“ тя бе категорична, че на 5 юли ЦИК е изплатила стойността на машините – около 43 млн. за 9600 машини. Останалите 1637 машини, доставени от „Информационно обслужване“ за изборите на 11 юли, са на ЦИК.

По нейни думи с договора от февруари има неизплатени около 4 млн. за софтуера, който е предаден на ЦИК. Не е решен обаче въпросът с правото на ползването му от държавата самостоятелно.

Според Нейкова взаимоотношенията със „Сиела Норма“ трябва да бъдат уредени по начин, който гарантира изборния процес, а не, който е в интереса на един търговец. Тя бе категорична и че не може да се поставят условия на държавата.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Нинова вече вижда алтернатива на Радев, прогнозира по-трудна победа

Благодарение на нас Румен Радев стана президент, ние сме свързани. Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея победата на Радев сега ще е по-трудна, тъй като и проф. Анастас Герджиков, и Лозан Панов не са за подценяване. По нейни думи първият път до голяма степен Радев

Read More »