Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Централната банка на Русия обяви подкрепата си за банките, на които са наложени санкции

Руснаците явно имат цял набор предварително разработени протоколи за компенсиране на негативните ефекти от налагането на санкции заради събитията в Украйна. Това си личи от действията и решенията на централната банка на Русия в първите два дни след началото на военната криза.

Още на 24 февруари пресслужбата на централната банка обяви, че разширява списъка на институциите, частни и държавни, които ще рефинансира срещу залог на техни дългови и капиталови (за частните компании) ценни книжа. В списъка влизат облигациите на федералното правителство, отделни губернии и муниципалитети, както и национални частни компании и банки и чуждестранните поделения на руски дружества като например „Роснефт“ и „Лукойл“.

Освен това са увеличени лимитите по валутни операции като по еднодневните суапи за продажба на долари срещу рубли увеличението е от 3 млрд. на 5 млрд. долара. Въведен е и еднодневен суап за продажба на евро срещу рубли с дневен лимит от 2 млрд. евро. Лихвата по евровата част на суапа е равна на ESTER плюс 1.5%, а по частта в рубли е основната лихва на Банката на Русия (9,5%) минус 1 процент.

На 25 февруари пресслужбата на Централната банка на Русия обяви, че ще подкрепи всички банки, на които ЕС и САЩ са наложили санкции.

Банката на Русия и правителството на Руската федерация ще предоставят всякаква необходима подкрепа на банките, които са попаднали под санкциите на западните държави. По-специално банки, подложени на блокиращи санкции от САЩ: ВТБ, Совкомбанк, Новикомбанк, Банка „Финансова корпорация Откритие“; Промсвязбанк и „КБ Россия“, срещу които бяха обявени европейски и американски санкции по-рано тази седмица, както и Сбербанк, за които бяха наложени санкции на кореспондентски сметки. Всички банки са разработили предварително план от мерки за осигуряване на непрекъснато функциониране в условията на санкции и ние оценяваме тези планове като адекватни на ситуацията„, пише в съобщението на руската централна банка.

По-нататък се обяснява, че всички операции на банките в рубли и в чужда валута ще се извършват както обикновено и клиентите ще имат пълен достъп до своите сметки.

Банките поддържат висок запас на стабилност и имат значителен потенциал за развитие на бизнеса при кредитирането на руската икономика. По-голямата част от баланса на всяка банка (повече от 80%) е деноминиран в рубли. Заемите в чуждестранна валута се предоставят основно на кредитоспособни руски предприятия, които ще продължат да ги обслужват„, се казва в прессъобщението на руската централна банка.

Ден по-рано някои от споменатите в това прессъобщение банки обявиха на своите сайтове, че клиентите им продължават да има достъп до средствата в своите сметки (в това число и валутни) без каквито и да е ограничения. Също така се уточнява, че платежните картови системи продължават да работят в обичайния си режим и включително и да обслужват плащания с карти на VISA и MasterCard.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иван Гешев и Партията на българските жени обединяват сили на изборите

Коалиция "Граждански блок" и Иван Гешев се регистрираха в...

Проверяват връзвана ли е 104-годишна пациентка в болницата във Видин

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проверява извънредно проявено ли е...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Британският министър-председател Риши Сунак ще пътува до Полша във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img