Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Цените на тока – по-големият проблем на бизнеса

Всички говорят за цената на природния газ, но за бизнеса по-големият проблем са цените на електроенергията. Това е мнението на Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

В студиото на Нова телевизия той припомни, че още миналото лято са започнали проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирания сектор. Всички проблеми в момента са могли да бъдат предвидени, коментира Ножаров, а и припомни още, че работодателите не веднъж са сигнализирали. Идеята за премахването на ДДС върху енергийните стоки не решава проблема, защото компонента на ДДС е около 1% от цената на енергийния продукт, което е нищо.

Според него не конфликтът в Украйна е причина за поскъпването на горивата.

Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара.“

Иначе по сметките на БСК около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа. Но тези 14% в цената за май месец са само за последното увеличение, иначе те са много повече, спрямо цената на дългосрочния договор – около 25%, обясни Ножаров.

Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост„, което допълнително натоварва бизнеса, а и инфлацията, обясни представителят на Българската стопанска камара.

По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението.

Правителството е можело да резервира количества – нещо, което е направено от частни фирми, но не и от държавните структури. Можело е да се тръгне към бърза диверсификация с Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени„, смята Ножаров.

Неговото прогноза е, че се очаква поскъпване на всички чувствителни стоки.

Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените„, поясни той.

А исканията на бизнеса са мерките за подкрепа да продължат до тогава, докато е необходимо. Въпреки готвения голям протест следващата седмица от работодателските организации са готови на интензивен диалог с властта.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев ускорява служебния кабинет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат...

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Има голяма вероятност Русия да наложи вето на резолюция...

Водолази извадиха две тела след трагедията в Балтимор

Властите провеждат спасителна операция

ЕС обмисля как да попречи на китайската помощ за руската армия

Европейският съюз (ЕС) и неговите съюзници обмислят стъпки за...

Русия плаши ЕС с реакция при изземване на активи за Украйна

Русия няма да остави без реакция планираното от европейците...

ЕК подпомага българските земеделци с 86,9 млн. евро

Европейската комисия одобри българска схема в размер на приблизително...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img