Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Цените на тока да се определят на база потребление, искат хотелиерите

От новия ценови период (след 1 юли 2021 г.) цените за достъп до електроразпределителните мрежи да започнат пак да се определят на база потребление, а не на база предоставена мощност. За това настояват в писмо до вицепремиера и социален министър Гълъб Донев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), подкрепяйки искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е член на КРИБ. От организациите настояват и за компенсация на фиксираните разходи за достъп до електроразпределителната мрежа, които възникват без значение дали се осъществява стопанска дейност или не (цена на мощност по брой дни в месеца). Подобна промяна като антикризисна е изключително спешна и необходима с цел преодоляване на последиците от Ковид-19 в тежко засегнатия хотелиерски сектор, подчертават от КРИБ.

Всяко от ЕРП-та в различен период от време е започнало да формира цената за достъп до електроразпределителната мрежа за стопански потребители на единица присъединена мощност, а не на база потребена електроенергия. От 2020 г. това ценообразуване се прилага и от Енерго-Про, което съвпада с кризата от Ковид-19, която води до спад на приходите и скок на разходите за сезонно работещите обекти, които преди 1 юли 2020 г. са заплащали на база потребление, а след това започват да заплащат на база предоставена мощност.

В района, обслужван от Енерго-Про например се заплаща тъй наречената цена за достъп до електроразпределителната мрежа на база предоставена мощност. Сумата, която плащат хотелите, предвид мощностите, които се ползват в обектите от туристическия бранш, е сериозна, особено през неактивния сезон, който е над 8 месеца, обосновават предложението си от КРИБ.

От КРИБ апелират в писмото си към Донев за адекватно и бързо решение на този въпрос, тъй като е ясно, че туристическия бранш е един от най-силно засегнатите сектори и всяка забава в действията води до затваряне на бизнеси и фалити.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в София

Затяга се контрола срещу неправилното паркиране в София. Това...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Задържаха 32-годишен дилър на марихуана в Търговище

Наложена му е мярка "задържане под стража"

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img