Целта остава: България приема еврото през 2024 година

Екип News24sofia.eu
Прочитания 672
0 0

Въпреки че дефицитът ще надхвърля критериите за влизане в еврозоната, България запазва целта да въведе единната валута през 2024 година. Това става ясно от конвергентната програма за периода 2021-2023 г., гласувана на 5 май от кабинета и публикувана днес на сайта на Министерството на финансите.

С програмата се завишава дефицитът, очакван в края на тази година заради преизчисления на данни.

Към края на 2023 година страната ще завърши с дефицит от 3,1 на сто, което надхвърля лимита от три на сто, заложен по Маастрихт, става ясно от конвергентната програма. Тя се изработва всеки април, а разликата между числата в закона за бюджета идва от факта, че се работи по различни методологии – начислена и касова.

Към момента по европейската методология към края на годината дефицитът трябва да е 5,2 на сто, а не 5,6 на сто – както пише в новия документ.

Неофициално експерти обясниха за националното радио, че става дума за техническа корекция, а не за сериозно повишаване на недостига в хазната.

Разликата при сметките на начислена основа може да не доведе до необходимост за промени в бюджета на касова основа, смятат експертите.

Става дума за разлика около 700 милиона лева.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Мая Манолова: Комисията по ревизията показа, че корупцията може и да се осветява, а не само да се говори за нея

В пет заседания Комисията по ревизията показа, че корупцията може да се осветява, а не само да се говори за нея. В комисията постъпиха близо 95 сигнала, които са изпратени приоритетно до КФН, НАП, КЗК, АДФИ, българската прокуратура, Европейската прокуратура, бъдещите служебни министри. Това заяви председателят на Комисията по ревизията […]