Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Труден път до диалог между президент и премиер

Снимка: БГНЕС

Диалог между премиер и президент няма как да се получи и тези връзки са скъсани. Така социологът от „Тренд“ Евелина Славкова лаконично коментира в сутрешния блок на БНТ възможен ли е диалог между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

Припомняме, преди няколко дни вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов се обяви за гарант на такъв диалог и готовност с оставката си да подкрепи съставяне на експертен кабинет.

Според Славкова би било много трудно някоя страна да отстъпи, за да започне такъв диалог, така че определено развръзката ще бъде интересна и есента ще бъде гореща.

В момента събирач няма, а трябва да има медиатор в конфликта межди премиер и президент. Така политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира в сутрешния блок на БНТ възможно ли е помирение между двамата овластени генерала.

В момента българското общество е тежко разделено и това черно-бяло виждане на света не предполага диалог в момента, посочи проф. Христова.

Ние сме все още в ситуация на голямо очакване, макар и напрежението започва да утихва, но не се знае тази права на успокояване дали ще бъде рязка или дълга. Ако бъде дълга, кривата трудно ще бъде разтоварена, но трябва да има медиатор на конфликта, настоя проф. Христова.

В конфликта чисти няма, а има хора, които носят тежестта на някакви, създадени в публиката линии. Цялата картина в отношенията между премиер и президент постави обществото в позицията на „зайчета“, които са на въдицата.

Ходът за експертния съвет е на хора, които искат да намерят решение на ситуацията, защото повечето хора разбират, че всичко, което се случва в момента, означава още по-голямо разделение в перспективата на нацията, обясни проф. Христова.

По думите й всяко решение, което е свързано с лица, които се предлагат от едната или другата партия не могат да бъдат приети като медиатор. Ако продължаваме в посока разделението, ние сами ще си изпросим намесата на външен фактор, предупреди проф. Христова.

Политологът Слави Василев, който също присъства в студиото на БНТ категорично заяви, че помирение между президент и премиер, докато не се изчисти проблемът с шкафчетата, не е възможно. Президентът не е длъжен да балансира между партиите, а да застане на страната на интересите на народа, изтъкна политологът.

70% от българите подкрепят протестите, отчете Слави Василев и допълни, че протестиращите са омерзени от това, което се случва в страната. Хората в ГЕРБ не могат да разберат, че чувството, което създават, никога не може да бъде прието от всеки един свободен човек, подчерта той.

За Слави Василев няма разделение в обществото, с което проф. Христова веднага го контрира и заяви, че политологът няма правилна оценка за събитията. Хората са отвратени и е видно навсякъде, а проф. Христова отново отсече, че нямало такова нещо.

За политолога няма вариант за експертен кабинет, с което проф. Христова се съгласи. И двамата обаче са на мнение, че няма да се стигне до оставка на премиера Бойко Борисов.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Единен портал обединява всички е-услуги на НОИ

Националният осигурителен институт обединява всички свои електронни услуги в...

Отмениха подредбата на чичо Цено на общинските съветници в Борован

Върховният административен съд обяви за недействителен избора на общински...

От втори опит: Русия изстреля космически кораб към МКС

Русия изстреля космически кораб "Союз" с руски, беларуски и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img