Тройно повече гласували не са открили кого да подкрепят на тези избори

Views 24152
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Над една четвърт от гласувалите, или над 670 000 души, са решили за кого да гласуват в последния ден или последните дни на кампанията. Това показва последното проучване на „Галъп интернешънъл“.

За сравнение, през юли делът на решилите в последните дни или ден е по-малък – 18%.

Въпросът за срещани проблеми с машинното гласуване се задава за втори път след юли и данните показват, че почти единодушно се споделя, че не е имало проблем в собственото гласуване или в гласуването на други хора в секцията – съответно 95% през юли и 94% сега.

От „Галъп“ посочват, че този път има почти тройно повече гласували с „Не подкрепям никого“ в сравнение с последните избори.

Според социологическата агенция този факт заслужава отбелязване на фона на дългогодишния спад на абсолютните гласове в тази категория.

Гласувалите по този начин са най-вече млади хора, респ. гласували преди за нови проекти, сред които изпъква „Продължаваме промяната“, или негласували и нямащи право да гласуват миналия път заради ненавършена възраст.

Отбелязва се, че делът на „Не подкрепям никого“ показва, че в тези избори действително немалко гласоподаватели не са намерили особен смисъл, или поне не са намерили – за разлика от вълните на избор през 2021 г. – голям нов политически проект.

Относно динамиката на партийните подкрепи от „Галъп“ отбелязват, че доста от хората на новия проект „Български възход“ идват от предишния нов проект – ПП. Става дума за над 40 000 гласа – от общо около 115 000 подадени за „Български възход“. Останалите гласове за партията идват от различни места, като около 10 000 са от БСП.

„Възраждане“ пък получава близо половината от своите 250 000 гласа на настоящите избори от своите гласове от предните избори. Останалите гласове идват главно от ПП (вероятно около 40 000).

По отношение на ситуацията с „Продължаваме промяната“ социологическата агенция посочва, че вчера са излезли около 590 000 души, които заявяват, че и през ноември 2021 г. са гласували за партията.

Това означава, че около 80 000 гласоподаватели на ПП от миналите избори не са излезли сега – доколкото на 14 ноември гласувалите за ПП бяха над 670 000. Около 350 000 са излезли и повторили вота си за ПП, а останалите гласове за партията идват от всякакви посоки, на мястото на отиващи във всички посоки предишни избиратели на ПП – като най-видими са към БВ, „Възраждане“ и ДБ. Има и над 30 000 преминали от ПП към ГЕРБ.

При ГЕРБ делът на повторение на вота може да се изчисли на около 530 000 гласа от общо над 630 000 получени от ГЕРБ. Това е разликата между „твърдия“ електорат на ГЕРБ и още не толкова оформената електорална физиономия на ПП, отчитат от „Галъп“.

ДБ пък успяват да си върнат част от гласовете за ПП. Директният трансфер между ПП и ДБ е над 30 000 гласа.

Гласувалите на втория тур на изборите за президент за Румен Радев, които и сега са излезли да гласуват, закономерно сега са избрали в 23% от случаите ПП, а в около 10% – ГЕРБ. Останалите се разпределят между други формации. Сред гласувалите за Герджиков, в 66% от случаите сега е избран ГЕРБ.

„Галъп“ отчита, че според демографията на вота този път млади хора не са излезли да гласуват в степента, в която са гласували на предишните избори – на 4 април 2021 г. (18,2% от общия вот тогава е в групата 18-30 г.), през юли – 15,6%, през ноември – 15,4%, докато сега е 14,6%. Според агенцията това до голяма степен определя и оставането на ПП зад ГЕРБ – доколкото именно ПП е избор на млади (в групата 18-30 сега ПП са първа партия).

ПП са първи и в София с около 26% срещу около 22% за ГЕРБ.

ГЕРБ и ПП са „на кантар“ сред висшистите – с по около 24%.

Според „Галъп“ е интересен демографският профил на „Възраждане“ – по-скоро „мъжки“, не възрастен, не и необразован, осезаемо градски. При БВ също личи по-скоро градски вот.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Нинова: Оставка - Не!

Резултатът ни не е добър, но не драматизираме от това, обясни Нинова. Ще си вземат обаче поуки. В събота ИБ на БСП свиква пленум, за да обсъди резултатите