Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Трифонов очаква по-мъдри, морални и смирени депутати в следващия парламент (ОБНОВЕНА)

Има такъв народ“ няма да подкрепи правителство, съставено с мандата на БСП, но се надява след избори „две в едно“ следващите народни избранници „да проявят безусловно мъдрост, морал и смирение към суверена“ и да съставят правителство, което да реши най-важните проблеми на обществото – ковид-кризата, очакваната мигрантска вълна и получаването на еврофинансиране по плана за възстановяване.

Това заяви пред БНТ лидерът Слави Трифонов, който избягва да дава интервюта извън собствената си телевизия. Едночасовият разговор с водещия на „Панорама“ Бойко Василев, с когото двамата заедно са работили в миналото в студентската програма „Ку-ку“, беше излъчен на запис, но не изненада с нещо ново.

Трифонов потвърди позицията на парламентарната група за неподкрепа на кабинет в този парламент и курс към предсрочни избори. Освен че се разбра, че по някои въпроси като например ваксинирането или присъединяването на България към еврозоната, Трифонов е на различно мнение от това, което излъчва парламентарната му група, той повтори тезите си, че е влязъл в политиката, за да се бори с партиите на статуквото, „замазали“ инициирания от него референдум, и че за сегашната политическа ситуация са виновни т. нар. партии на протеста, които не са подкрепили предложения от него кабинет. Отправи и персонални нападки към лидерите им.

За политическите партии

След като каза, че „Има такъв народ“ няма да подкрепи БСП, Трифонов сравни междупартийните отношения с любовните: „Това с подкрепата е като в любовта. И ти подкрепяш, и тебе те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, нещо не е наред„, каза той. И добави: „Те (БСП) имаха първи възможност това да се случи и то не се случи. И сега е логично от наша страна да бъде същото, иначе звучи странно„. Веднага след това добави обаче, че и да се сдобие с подкрепата на „Има такъв народ“, Нинова няма да може да сформира мнозинство в парламента без подкрепата на „хипотетично ДПС“, а това, по думите му, би била „нова тройна коалиция„.

Трифонов от една страна заяви, че начинът, по който изглежда парламентът е копие на това, как изглежда суверенът, но веднага след това обвини политиците, че „не са адекватни на това, което представляват желанията и потребностите на суверена„. Като „отскоро политик“ доскорошният телевизионен водещ видя и „разминаване между представата на хората и реалността в политическата система„, където „миризмата на власт“ променяла хората.

Според лидера на „Има такъв народ“ не неговата партия се е скарала с всички, а „суверенът е избрал хора, които не могат да се разберат помежду си„. „Всички са скарани с всички, а не аз съм скаран с всички„, отговори той на въпроса ако е скаран с всички как да очакваме в следващия парламент да свърши работа.

За преговорите за правителство

Докато обясняваше как се е стигнало до провал съставянето на правителство с първия мандат, лидерът на най-голямата политическа сила в парламента повтори версията, че вина имат останалите- „Демократична България“ и „Изправи се БГ. Ние идваме“, на чиято подкрепа разчитал. На въпроса искахте ли подкрепа, отговори: „Разбира се. Обикновено като искаш нещо, е ясно, че го искаш“ без да обясни защо в такъв случай предложи първия си проектокабинет преди дори да бъдат официално обявени резултатите от изборите.

На въпрос защо не са договорени имена на министри и споразумение с подписите на политическите сили, Трифонов отговори, че и да е имало споразумение, трита партии нямат достатъчно депутати за мнозинство.

От казаното от него излезе, че преговарял лично със съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и с лидера на групата на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова.

Аз водих разговорите и с Христо Иванов, и с Мая Манолова. Говорих с тях лично в моя офис“ , каза Трифонов. На въпрос „И какво се разбрахте„, първо отговори, че е затруднен, защото е почтен и не иска „нещата да излизат извън възпитанието“. След това разказа, че попитал Иванов къде вижда „дългата ръка на ДПС, на което Иванов отговорил, че нямал доказателство, но имал такова чувство, което били глупости. Манолова пък, попитана в очите ще подкрепи ли кабинет на „Има такъв народ“, отговорила отрицателно, след което „започна нещо да ми обяснява и понеже я познавам добре… не ми стана много ясно защо не„.

Според версията на Трифонов служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, чиято дейност набира все по-голяма популярност в обществото, се самопредложили за министри в неговия кабинет, а не били канени, както се знаеше досега. В разговора им с Петков служебният министър започнал да проявява „ултимативно поведение“ и да казва „или-или„. И понеже Трифонов не е привърженик на ултимативно поведение към него самия, не се разбрали.

За противоречивите послания

От интервюто се разбра, че Слави Трифонов е категоричен привърженик на присъединяването на България към еврозоната. Темата възникна покрай въпроса за това, че е издигнал първоначално за премиер Николай Василев, който е на същата позиция, докато кандидатът за финансов министър Пламен Данаилов се изказваше значително по-предпазливо към тази перспектива. Трифонов обясни, че се е опитвал да се държи дипломатично докато водел преговори за подкрепа.

От отговор на друг въпрос се разбра, че самият Трифонов е ваксиниран срещу COVID-19 и не смята, че ИТН флиртува с антиваксърите. Учуди се, че изобщо темата може да се коментира като политически ход, докато съпартийците му в парламента обвиняват служебното правителство, че дискриминира неваксинираните.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

Русия се похвали с още един унищожен американски танк край Авдеевка

Руските сили са унищожили пореден американски танк Abrams на...

Старши комисар Красимир Христов оглави полицията в Стара Загора

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара...

Обиски в български курорт заради разследване за измами с евросредства

Представители на Европейската прокуратура в София извършват обиски в...

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти край Канарските острови

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти, включително малки деца...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Правосъдната реформа е стратегически приоритет, уверява министър Славов

Реформата в правосъдието е стратегически приоритет. Това заяви министърът...

Джо Байдън продължава да води с 3% пред Доналд Тръмп

Предизборната кампания набира скорост

Ким Чен-ун привежда танковете в бойна готовност

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун инспектира танкова част и призова...

Румен Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Народното събрание следва да постанови акт по указа на...

Български социалдемократи отричат да има обединение на левите партии за евроизборите

Български социалдемократи опровергават в свое становище заявката на "Левицата"...

„Ислямска държава“ публикува снимка на четиримата атентатори от Москва

"Ислямска държава" публикува снимка на четиримата нападатели, които стоят...

Земетресение с магнитуд 6,9 в Папуа Нова Гвинея

Земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова...

Рангел Бизюрев няма да обжалва задържането си под стража

Обвиняемият за убийството на Димитър Малинов в Цалапица през...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img