Трайчо Трайков: Газът от Газпром би бил по-скъп от азерския

Views 28141
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Кметът на софийския район „Средец“ и бивш министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че ситуацията с газа в цяла Европа е безпрецедентна и обясни, че цената на руския газ от „Газпром“ сега би била по-неизгодна от тази на азерския газ, която се формира от цените на петрола, а те били стабилни и „разумни“. Той коментира ситуацията в българската енергетика в студиото на БНТ.

Според него „Булгаргаз“ няма как да бъде на загуба, след като винаги продава газа с надценка над цената, на която го купува . Същевременно Трайков направи уговорка, че е възможно да са сключвани неизгодни договори, но веднага уточни, че не е запознат за съществуването на такива договори. Той подчерта, че познава председателя на КЕВР Иван Иванов и е склонен да му вярва.

По въпроса за газовите доставки Трайчо Трайков заяви, че ситуацията на газовите пазари в Европа в момента е безпрецедентна и даде за пример газовите доставки по време на Студената война през миналия век, когато въпреки безкрайно сложната международна обстановка, Съветският съюз не си е позволявал да използва газа с политически цели. Бившият министър каза, че в момента „Газпром“ е несигурен търговски партньор и това е видно от ситуацията в Европа.

Бившият енергиен министър не изключи бюрократични спънки пред газовата връзка, която трябва да доставя азерски газ, защото сега след като връзката е построена, топката е у държавните и местните власти.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Маргаритов: Реваншизмът на служебният кабинет е добре подготвен

Интересното е това, че в рамките на 3 дни се виждат две-три неща и е ясно, че има известни реваншистки настроения в служебния кабинет. Това заяви бившият заместник-министър на икономиката Димитър Маргаритов пред БиТиВи. Като аргумент за това Маргаритов посочи, че за един ден са извършени стотина нови назначения, което […]