Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Тръмп ще бъде запомнен като посредствен президент, вярват повечето американци

Повечето американци смятат, че Доналд Тръмп ще бъде запомнен като посредствен или като един от най-слабите президенти в историята на САЩ. Това сочи социологическо проучване на NPR/PBS NewsHour/Marist.

Днес е последният работен ден на президента на САЩ. Утре на обяд във Вашингтон Джо Байдън ще положи клетва.

Почти половината мислят, че Тръмп ще бъде запомнен като един от най-слабите президенти в историята на САЩ. Само 1/4 от анкетираните са на мнение, че е бил над средното ниво или един от най-добрите.

За сравнение с президента Барак Обама, когато напусна властта, повечето американци смятаха, че той ще бъде запомнен като президент над средното ниво или един от най-добрите държавни глави.

Американците също считат, че Тръмп е променил държавата към по-лошо (46% срещу 38 на сто). 80% от демократите са на мнение, че той е променил държавата към по-лошо, а 80 на сто от републиканците смятат, че я е променил към по-добро.

Тръмп напуска властта с 38% рейтинг на одобрение, почти най-ниският по време на президентството му. Одобрението за държавния глава през мандата варира между 44% и 35 на сто.

51% от анкетираните одобряват икономическата политика на Тръмп, а едва 39% действията му срещу коронавируса.

Анкетата също е установила, че американците са най-големите песимисти от десетилетия по отношение посоката на държавата. 75% вярват, че САЩ се насочват в грешната посока. Това е най-високият процент от 1992 г. Само един на всеки пети смята, че държавата се движи в правилната посока.

Но американците гледат по-положително на Байдън, как се е държал по време на прехода (51% одобряват) и дали ще направи повече за обединението на разделената страна. Що се отнася до встъпването в длъжност на демократа, 2/3 вярват, че церемонията трябва да се провежда по план въпреки притесненията в сферата на сигурността.

Американците вярват, че основният приоритет на новото правителство трябва да бъде разпределението на ваксините, а след това отпускане на финансова помощ за малкия бизнес.

55% срещу 39 на сто мислят, че Байдън ще направи повече за обединението на държавата.

2/3 от анкетираните вярват, че Байдън е избран легитимно за президент на САЩ, а 70% от републиканците смятат, че е спечелил с измама. През 2016 г. 57% от американците заявиха, че Тръмп е бил избран легитимно.

Над 60% от респондентите заявяват, че ще се ваксинират срещу коронавируса. 3/4 подкрепят плана на Байдън да поиска от американците да носят маски на публични места.

Проучването е проведено от 11 до 13 януари и в него са участвали 1173 пълнолетни и 1012 регистрирани избиратели.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Рангел Бизюрев няма да обжалва задържането си под стража

Обвиняемият за убийството на Димитър Малинов в Цалапица през...

Чуждестранните компании, напуснали Русия заради войната са изгубили над $107 млрд.

Корпоративното напускане на Русия след инвазията й в Украйна...

Полша обвини в шпионаж и изтегли свой генерал от Еврокорпуса

Варшава е уведомила предварително съюзниците

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

Украйна: 537 деца са загинали в резултат на войната в Украйна

1269 са били ранени с различна степен на тежест

Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери (ВИДЕО)

"Аз имам един говорител и това е Христо Иванов"

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Единен портал обединява всички е-услуги на НОИ

Националният осигурителен институт обединява всички свои електронни услуги в...

Мицотакис отхвърли тайна сделка със Зеленски

Премиерът Кириакос Мицотакис каза в петък, че няма споразумение...

Украински тираджия загина при инцидент на АМ „Марица“

Мъжът бил блъснат от бус, докато пресичал магистралата

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Руска крилата ракета, изстреляна срещу Лвов в Западна Украйна,...

Слави Трифонов към българите: Вие сте на ход!

Лидерът на ИТН с коментар, след като Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за министър-председател

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img