Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Тодор Тагарев: Еднаква е цената на сегашната и на предишната сделка за Ф-16

Снимка: архив БГНЕС

Държавният департамент е дал съгласие за покупка на още 8 изтребителя Ф-16 и е изпратено одобрение към Конгреса – започва срок, в който трябва да ни бъде предоставен проектодоговор. Какво ни е необходимо дали всичко, което е разрешено или някои неща (от въоръжението – б.р.) не са ни необходими.

Това каза пред БНТ проф. Тодор Тагарев, който бе номиниран за военен министър при рокадата на Стефан Янев с Драгомир Заков.

Не разполагаме с детайлна информация колко струва всеки един вид оборудване, който е записан в отговор на това наше искане. Не мога да коментирам цени. Цената на сегашната и на доставката от 2019 г. са едни и същи, което е изненадващо, макар да има разлика в оборудването. Вероятно има по-малко изискване за подготовка на личния състав, каза Тагарев.

Цената е една и съща, не виждам инфлационен фактор, каза той и уточни, че в отбранителната техника инфлацията е по-висока от средната. Румъния купува самолети втора ръка, които са налетели значителна част от своя ресурс, каза Тагарев.

Той се съгласи с тезата на президента Румен Радев, че няма да можем самостоятелно да поемем функцията за въздушна охрана на страната само с тези 8 самолета Ф-16. „Не мисля, че имаме повече от 8 летящи МиГ-29 сега. Да, с 8 самолета ще бъде трудно„, призна и Тагарев.

В тази дупка – между изтичането на ресурса на сегашните ни изтребители МиГ-29 и още непристигналите Ф-16, трябва да търсим вариант – втора ръка самолети, каза Тагарев.

Години наред отлагахме големите доставки, трябва да търсим решението на проблема и то много бързо. Полша купува американски танкове за 5 млн. долара. Те направиха програма. Според него Румъния е използвала смяната с по-модерни самолети и е договорила две ескадрили. Нидерландия ще преминава към Ф-35, въпросът е кога и на каква цена„, даде пример той.

Относно парите за отбрана – анализите на експертите за 2% от БВП са правени, при условие, че Русия не е потенциален агресор. На заседанието на КСНС бе казано, че още догодина ще имаме 2%.

Между 8 и 16 самолета ще ни свършат добра работа„, каза Тагарев. Всичките ни Зенитно-ракетни комплекси не са съвместими с натовските стандарти. „Много от радарите ни не могат да работят в натовска система. Военновъздушните ни сили (ВВС) в последните 20 г. бяха галеното дете на Българската армия (БА) огромна част от средствата отидоха за ВВС, но почти нямаме бойни платформи, съвместими с НАТО. Това е въпрос на професионалното ръководство на МО, което не предлага от години обновяване“, каза Тодор Тагарев.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

Иран съжалява за санкциите на ЕС – трябвало да са срещу Израел

Санкциите на Европейския съюз, обявени след нападението на Иран...

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img