Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Тихомир Безлов без свръхочаквания за чудо след санкциите по закона „Магнитски“

Снимка: „Дневник“

На 2 юни САЩ обявиха санкции на две порции срещу общо шестима българи. След първоначалния скандал и стрес, включително и в политическите среди Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията, вижда две дългосрочни посоки, по които може да се развият те – първо, ще се наложи някакво разбиране, че има такъв риск, който ще бъде оценен. Второ, най-вероятно ще има опит за адаптация на бизнесмените и олигарсите към засягането от подобни санкции.

През News.bg Безлов обясни, че впечатлението е било за очакване на такива санкции. В този смисъл те не са били толкова голяма изненада. Именно това е обяснение на факта на оттеглянето на Делян Пеевски от листите на ДПС и отказа да бъде отново депутат след четири такива мандата.

Припомняме, че още в деня на огласяването Делян Пеевски излезе с позиция

На този етап Тихомир Безлов не може да даде обяснение за „разделянето“ на две порции на оповестяването на санкции – за това може само да се гадае. Може би по-познатите фигури в случая са били обявени първи и по Глобалния закон Магнитски.

Санкциите, според анализатора, са форма на демонстрация и на сериозна стъпка и заявка за сериозен интерес от страна на САЩ и то не само към България, а и към Източна Европа.

Макар и Безлов да очаква да се прояви съобразяване с наложените санкции по закона „Магнитски“, това не трябва да са свръхочаквания за чудо. От гледна точка на хората, които предлагат или взимат подкупи вероятно ще има някакво съобразяване, че това са тежки санкции и факти със сериозни последици, категоричен бе той. Може да има някакви проблеми от гледна точка събиране на доказателствата и изясняване на нивото на активност на американската външна политика на Източна Европа.

На въпрос дали моментът на оповестяване на санкциите има връзка с предстоящите предсрочни избори на 11 юли, Безлов заяви, че това е трудно да се изведе като теза. Ако имаха връзка с изборите, то защо сега, а не преди редовните избори през април месец? Можем само да предполагаме какви са причините за оповестяване на санкциите точно сега, каза Безлов.

Припомняме, че в петък вечерта Служебното правителство създаде работна група за отговор на наложените санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ. Целта е да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни 2021 г. от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. По-късно и НАП на сайта си публикува списък с 64 фирми и организации, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Списъкът е идентичен с този на огласените от САЩ компании, на които американската страна също наложи рестрикции заради връзката им с тримата санкционирани българи.

Следващата седмица премерът Стефан Янев свиква Съвета по сигурността на тема: „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Билетът за влак скача с 20%

Увеличават се цените на билетите за пътуване с влак,...

САЩ заявиха, че няма да поемат „бойна роля“ в Украйна

Съединените щати не възнамеряват да поемат „бойна роля“ в...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Георги Вулджев: Бюджетът на Асен Василев е пълна катастрофа

Георги Вулджев е завършил Националната гимназия по древни езици...

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img