Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Теодора Генчовска: Продължаваме да евакуираме българи и чужденци от Украйна

Снимка: архив БГНЕС

Продължаваме да евакуираме българи и чужди граждани от Украйна, съобщи външният министър Теодора Генчовска, която се срещна с посланика на България в Киев Костадин Коджабашев и с генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов. Информацията е от МВнР.

По повод продължаващото напрежение в Украйна, министърът на външните работи увери, че е създадена добра организация за евакуация. „Продължаваме да евакуираме българи, както и чужди граждани от Украйна. Към момента около 1000 български граждани вече са евакуирани от територията на Украйна, освен чуждите граждани, които се възползваха от автобусите и организираните влакови композиции„, заяви Теодора Генчовска.

Тя сподели, че има много желаещи бесарабски българи, които искат да дойдат в България, посочвайки, че има организирани редовни автобусни линии за тях. „Утре планираме посещение в Молдова. В Кишинев към момента има над 40 българи, които желаят да бъдат евакуирани. Ще използваме възможността, че сме там, за да ги качим на правителствения самолет и да ги евакуираме„, подчерта министър Генчовска.

Външният министър благодари на българските дипломати за помощта, която оказаха на нашите сънародници при евакуацията им от Украйна.

Българското посолство в Киев и Генералното консулство в Одеса бяха едни от последните дипломатически представителства, които се евакуираха. Благодаря ви, няма думи с които да се опише оценката за вашата работа„, изтъкна Теодора Генчовска.

Посланикът ни в Украйна Костадин Коджабашев благодари на колегите си от ведомството за оказаната подкрепа в тази извънредна ситуация и посочи, че мисията ни там временно е преустановила работа. Евакуацията се оказа едно много тежко пътуване и хората все още се възстановяват от преживяното, допълни той.

Генералният консул в Одеса Светослав Иванов е осъзнавал огромната тежест, тъй като в Одеска област е разположена основна част от нашата диаспора. „Това още повече ни мобилизира да работим без почивка и на един дъх. Надявам се и вярвам, че сме успели да покажем най-доброто от нашата дипломатическа служба зад граница„, заяви Светослав Иванов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

Русия видя страх от конкуренция зад енергийните санкции на САЩ

Съединените щати престанаха да крият истинското намерение за въвеждане...

Венецуела връща в страната Агенцията за правата на човека на ООН

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви във вторник, че е...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

Иран отрича скоро да получи руски изтребители Су-35

Техеран опровергава информация за предстояща доставка

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Димитър Главчев беше хвърлен в студената вода на база заложените...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img