Теменужка Петкова се яви в Спецсъда по делото срещу бивш шеф на КЕВР

Прочитания 44
0 0
Енегийният министър Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се яви в Специализирания съд като свидетел по делото срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщава БГНЕС.

Припомнямепроцесът започна в края на септември миналата година. На Семерджиев е повдигнато обвинение за това, че през 2011 г. като председател на комисията не е взел решение да се разгледа жалба от страна на „Овергаз инк“ срещу мълчаливия отказ на „Булгартрансгаз“да допусне компанията да навлезе на пазара на природен газ директно, без посредничество на територията на страната, и да доставя природен газ на по-конкурентни цени.

Според обвинението от деянието са могли да настъпят немаловажни последици – дестабилизиране на газовия пазар чрез запазване на монопола на „Булгартрансгаз“ в краткосрочен план, както и риск от налагане на санкции на България от Европейската комисия. Самият Ангел Семерджиев твърди, че не е нарушил никакви закони по време на неговата дейност.

Като свидетел на днешното заседание присъства и изпълнителният директор на „Овергаз Инк“ Сашо Дончев.

Ангел Семерджиев беше председател на енергийната комисия по време на първия мандат на правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ.

В края на януари 2013 година министър-председателят Бойко Борисов поиска неговото освобождаване заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което пък стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. Дни след поисканата оставка избухнаха и големите протести заради цените на тока, довели до оставката и на правителството.

Срещу Ангел Семерджиев имаше и друго разследване – за издаване на лиценз за търговия с електроенергия на фирма, с която е имал и други взаимоотношения. Разследването бе прекратено няколко години по-късно.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

41 университета у нас ще приемат студенти с оценките от матурите

В 41 висши училища ще се влиза с оценките от матурите през учебната 2021/2022 година, съобщават от Министерството на образованието и науката. Това важи за зрелостните изпити по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език […]