Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Темата на News24sofia.eu! Тестът ДПС, смяна на Гешев, значението на детайлите: какви са възможностите за кабинет (ОБЗОР)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Emrah Doğru

Вече си говорят и ще си говорят още за приоритети. Как ще бъде избрано правителство накрая все още не е ясно или поне не пролича публично. Всичко е в детайлите.

Така накратко може да бъде обобщен първият кръг от преговори за съставяне на бъдещо управление по покана на първата политическа сила „Има такъв народ“, които се проведоха от петък до неделя. Очакванията, че ще има кабинет с първия мандат след тях се засилиха заради общия тон на участвалите политически формации, че имат разбирателство по много теми и разлики в детайлите, които ще изясняват в работни срещи.

Единствено ДПС не назоваха никакви обсъждани приоритети в краткото си спиране пред медиите извън този за възстановяването на ролята на парламента и също, че ги интересува и „персоналният състав“ на кабинета. Партията на Доган обаче беше най-обсъждана от всички останали поканени от „Има такъв народ“, медии и анализатори. Формацията на Слави Трифонов дори заяви след разговорите, че не е искала подкрепа от ДПС, а просто двете страни са изслушали приоритетите си.

От понеделник (26 юли) започват работните срещи на експертите. Не се разбра дали в тях ще участват представители на ДПС, по неофициална информация то има такава готовност. Срок за работата им и за финализиране на програмата с приоритети за управление не бе даден. Вероятно след тях ще има втора официална среща с лидерите, но и това не беше потвърдено.

Очакванията, че може да бъде гласувано правителство в първата седмица на август – срок, който очерта и зам.-председателят на партията Тошко Йорданов при откриването на 46-ия парламент, остават. Президентът

Румен Радев вече каза, че ще връчи първият мандат, когато „Има такъв народ“ кажат, че са готови, а законово няма ограничение в дни (срокът започва да тече след връчването и е 7 дни).

Какво ще бъде правителството

„Има такъв народ“ няколко пъти заяви през последните дни, че те ще предложат правителство, което няма да бъде коалиционно, но се надяват да съберат „достатъчно стабилно мнозинство, макар и плаващо“ (по определението на зам.-председателя Тошко Йорданов). Партията на Слави Трифонов ще представи и нов премиер и кабинет, като не обсъжда министрите в него с партиите, с които преговаря.

„Има такъв народ“ го нарича „правителство на малцинството„, а с другите разговаря за обединение по приоритети – това би трябвало да доведе до гласуване за самото правителство и за бъдеща подкрепа по теми. Няма категоричен отговор дали и в каква писмена форма (напр. програма за управление) ще бъдат включени тези приоритети и ще бъдат ли подписани от всички.

Сред депутатите се обсъжда, че целта все пак е „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ да подкрепят правителството и така то да има 112 гласа в парламента. Мая Манолова дори заяви след срещата с екипа на Слави Трифонов, че „Има такъв народ“ ще предложи кабинет, едва когато са сигурни в тяхната и на „Демократична България“ подкрепа.

Все още не е известно каква ще е ролята на БСП и ДПС, които вероятно ще трябва да помогнат за избирането му или с гласове или с отсъствие, за да е кворумът под 121, както и с подкрепа на отделни приоритети.

Кои ще са министрите

Според участвали в срещите на тях не са обсъждани имена на министри в бъдещото правителство.

От коментарите през последните дни се разбра, че в него няма да има от номинациите на Николай Василев (не всички от тях станаха известни публично) и бивши служители на Държавна сигурност (това означава, че номинираният за вътрешен министър Николай Радулов, който в момента е депутат от партията на Трифонов, също отпада).

Няма потвърждение, че отново са канени и някои от служебни министри, каквито предлагат от БСП. По „Нова нюз“ секретарят на парламентарната група на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Димитър Делчев каза, че формацията му разглежда вариант Бойко Рашков, Янаки Стоилов, Кирил Петков и Велислав Минеков от служебното правителство да останат министри.

В БСП също смятат, че хора от служебния кабинет трябва да останат и в редовния.

Основното за бъдещите членове на кабинета е, че ако „Има такъв народ“ са чули коментарите на другите партии през последните дни, е че в биографията на никого от тях не би трябвало да има каквато и да е връзка към ДПС, бившия им депутат Делян Пеевски и свързвани с тях лица и да не пада и сянка или намек за влиянието на партията върху тях.

Татяна Дончева припомни в събота в интервю за БНТ, че разграждането на икономическия модел на Борисов е невъзможно без скъсване на връзки с Пеевски и представителите му.

В някаква степен това изглежда по-лесна задача, защото за другата, че не биха подкрепили кабинет, върху който влияние има ДПС ще зависи от приоритети, политики, програма.

„Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ останаха категорични, че за бъдещето правителство не може да пада сянка или намек за роля на партията на Доган. А дали ДПС ще гласува предложения кабинет – зависи от самото ДПС и никой не може да му забрани да го прави.

Всички, които бяха поканени на преговори, казаха, че не искат министри, тъй като това е ангажимент на първата политическа сила.

Само ДПС каза, че не иска постове, но „персоналният състав“ на кабинета не е без значение.

Приоритетите, около който се очертава съгласие на повече партии, са съдебна реформа, смяна на главния прокурор, обсъждана е и реформа и промени в антикорупционната комисия и увеличение на пенсиите. По неофициална информация се очаква още утре да започнат работа експертите от партиите, които да конкретизират приоритетите по различни области – финанси, енергетика, отбрана, електронно управление, социална политика за преизчисляването на пенсиите, икономика и бизнес и др.

Къде са сходствата и различията

И трите от т.нар. партии на протеста „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ твърдят, че са за съдебна реформа и смяна на главния прокурор Иван Гешев и Висшия съдебен съвет. „БСП за България“ също е за промени, сред които закриването на специализираните съдилища и специализираната прокуратура, контрола върху главния прокурор и нов закон за антикорупционната комисия. След срещата ДПС отказа да обяви дали е обсъждана съдебна реформа и каква е позицията й. Но лидерът й заговори „държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, за който да бъде създаден добър климат„.

Възможно е смяна на главния прокурор да обедини широка подкрепа за правителство на „Има такъв народ“, но особеностите ще са в детайлите и как смяната да не бъде подмяна. Съдебната тема ще е решаваща за подкрепата на партиите на протеста и в работните срещи би трябвало да проличи кои ще са водещите по нея.

„Има такъв народ“, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и „БСП за България“ подкрепят преизчисляването на пенсиите, но според партията на Слави Трифонов това трябва да стане догодина, а според останалите две формации – още от октомври.

Въпреки разликите – вероятно по пенсиите, формациите ще постигнат съгласие, защото темата засяга много хора и е имиджова.

„Има такъв народ“ и „БСП за България“ имат и някои различия – за приватизацията на Българската банка за развитие, за отдаването на магистрали на концесия, за демонополизация на здравната каса и др. В неделя БСП реши да продължи преговорите с „Има такъв народ“, като лидерът Корнелия Нинова има мандат да ги разшири с „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“. Дали социалистите ще подкрепят правителството, ще се реши отново на пленум, след като види състава му. За да го направи обаче, БСП ще иска да се подпише споразумение за подкрепа на конкретни приоритети.

Единствена на среща не бе поканена парламентарната група на ГЕРБ-СДС, в която по неофициална информация планират да изчакат да видят предложението на „Има такъв народ“ за кабинет и тогава да вземат решение как да постъпят.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кремъл мълчи за евентуална размяна на американския журналист Гершкович

Песков предупреждава, че публичните коментари пречат

Единен портал обединява всички е-услуги на НОИ

Националният осигурителен институт обединява всички свои електронни услуги в...

Русия изпрати военни кораби в Червено море, но не казва защо

Руски военни кораби са прекосили протока Баб-ел-Мандеб и са...

Кремъл: Преговори за Украйна без Русия ще се провалят

Всяка световна мирна среща на върха за Украйна, която...

Мъж нападна 91-годишния си баща в Сопот

Мъж е задържан и обвинен за закана с убийство...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img