https://www.gerb.bg/bg

ТЕМАТА НА NEWS24sofia.eu! Шефът на полицията в Благоевград кара чужда Тойота и не иска да я върне на собственика й (СНИМКИ/ДОКУМЕНТ)

Ст. комисар Георги Кандев, снимка архив: БТА

След като тези дни МВР се похвали, че е арестувало прочутия автокрадец Дначо Релето от бандата на „Наглите“, би било добре да надникне и в собствените си редици и по-специално в дирекцията в Благоевград, чийто шеф ст. комисар Георги Кандев кара джип, който не е негов.

Собственик на въпросното возило е Димитър Чонгов от с. Нови Ляски, община Хаджидимово. Има и решение на съда, според което джипът трябва да бъде върнат незабавно на Чонгов, но Кандев естествено не се съобразява с това.

Запознати с фактурите, както и останалите документи твърдят, че на джипа е направен ремонт за 28 бона, при това (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!) след шашма с документите за регистрация, хилядарките са платени от дирекцията, тоест от парите на данъкоплатеца, който напоследък все по-често бива правен на маймуна.

Джипът Тойота ланд круизер с регистрационен номер Е9697ВР е закупен от Чонгов през 2008 г. Сделката е направена по всички правила – при нотариус, с регистрация в КАТ и декларация в данъчното. Година по-късно обаче служител на полицейското управление го прибира от собственика му, тъй като се оказало, че номерът на рамата на джипа бил заличен и на негово място била залепена планка с друг номер.

И тъй като, както е отбелязано в документите от предварителната проверка, „возилото е предмет на престъпление“, започва разследване кой, кога и къде е направил тази подмяна. Чонгов добросъвестно предава джипа с ключовете и разните му талони.

Минава време и въпреки извършените оперативно-издирвателни мероприятия, не се установява нищо, както твърдят от МВР: нито е установен оригиналният номер на рамата, нито пък евентуалният собственик. Поради тази причина разследването е прекратено през 2011 г., научи Информационна агенция News24sofia.eu.

При все, че Чонгов си иска возилото, незнайно защо прокуратурата решава то да остане на отговорно пазене в МВР. Изтича обаче и срокът за давност – никой не търси колата през изтеклите 5 години. Чонгов също не спира с опитите да си я върне обратно. Както отбелязват в съда, той разполага с договор за покупко-продажба на джипа, който е отминат без коментар от благоевградската прокуратура.

Според съда този договор е в „пряка връзка с въпроса за собствеността“ на джипа. В крайна сметка, преценявайки всички обстоятелства, магистратите от Районния съд в Гоце Делчев решават окончателно на 31 октомври 2022 г., че возилото трябва да бъде върнато на Димитър Чонгов. Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Макар, че е изпратено на МВР-Благоевград, развръзката по случая все още е много далеч, доразбра News24sofia.eu.

Най-любопитната и скандална част от тази история е, че през ноември 2022 г., след като минава още един месец в напразно чакане на возилото, в писане на жалби и заявления, Димитър Чонгов се среща лично с Георги Кандев, който оглавява благоевградското МВР от юни 2021 г. Собственикът на автомобила отбелязва: „За мое най-голямо изумление, последва отказ от страна на директора да изпълни решението на съда в Гоце Делчев“. Негови близки отбелязват, че е направил общо 3 срещи с благоевградското „топченге“, които приключвали по един и същ начин.

Чонгов е в очакване министърът на вътрешните работи да разплете възела. Изпратил е пълно описание на случая и до омбудсмана. В сигнала до тях Чонгов поставя и няколко интересни въпроса като например защо джипът му е използван като служебен автомобил от МВР-Благоевград от 2015 г. до момента, при това без да са платени Гражданска отговорност и винетка.

На всичкото отгоре е очевидно, че джипът пътува насам-натам, тъй като Чонгов получава на домашния си адрес повече от 15 фиша и глоби за въпросното возило, които той трябва да плати, тъй като за негово нещастие все още се води негов собственик. Впечатляващ е фактът, че нарушенията са заснети основно от камера край кюстендилското село Багренци и са направени основно през декември 2021 г., тоест, след като автомобилът вече се ползва от Кандев.

От фишовете, Чонгов разбира, че трябва да плати 250 лв., тъй като на 3.12.2021 г., както и на други дати по-късно, край Багренци, джипът му вместо да е на отговорно пазене в полицейския гараж, пътува без сключена задължителна Гражданска отговорност.

Освен това са му наложени неколкократно глоби за превишена скорост – 100, 200, 400 и 800 лв. край въпросното Багренци и веднъж на път Е-79 край Благоевград.

След редица разправии и обяснения от страна на Чонгов, че не е виждал джипа си от 2009 г., тези глоби биват отменени служебно.

Публикуваме сигнала на Димитър Георгиев Чонгов без редакторска намеса:

„Искам да изразя безкрайно уважение към екипът Ви и социалните проблеми на обществото, които показвате.

Причината, по която Ви пиша е неправомерно отнетият ми автомобил от Държавата (приложено изпращам всички документи през годините от следствието).

На 13.08.2009 год. в гр. Гоце Делчев доброволно предадох автомобил (Тойота -Ланд Круизер), заедно с контактен ключ и малък рег. талон на Мл.Р при РУ на МВР, гр. Гоце Делчев – Димитър Спасов Попов, на основание чл.109,110,159 от НПК за което последния състави Протокол за доброволно предаване и ми връчи копие от него. при предаване на вещта посочих, че автомобилът съм закупил преди година, за което е сключен и Договор за покупко-продажба на МПС.

С Определение №107/26.10.22 по чнд  №417/2022г. по описа на Районен съд Гоце Делчев е отменено като незаконосъобразно Постановление от 11.10.22 год. на прокурор в РП Благоевград, ТО Гоце Делчев за отказва за връщане на веществено доказателство по досъдебно производство, по описа на ТО – гр. Гоце Делчев при РУ- Благоевград с приобщен като веществено доказателство лек автомобил марка и модел „Тойота Ланд Круизер“ с рег. номер Е9697ВР. С цитираното Определение е разпоредено да се върне на мен : Димитър Георгиев Чонгов.

Но както и до момента наблюдавам, че аз  съм гражданин на държава, в която при влязло решение на съд все още няма резултат, а именно връщане на МПС-то. Както ще видите в приложената документация, по темата е запознат Омбудсмана на Република България, както и Министъра на вътрешните работи и Окръжна прокуратура Благоевград.

Реакцията на държавата е „мълчание“ , чува се „мълчание“ и тотално неспазване на  закони когато автомобилът ми се ползва, като служебен от Директора на ОДМВР от 2015 год. до настоящият момент. Как се ползва от 2015 г. без за този автомобил да е платена гражданска  отговорност и винетки, за което на мен ми бяха съставени над 15 броя административни санкции /които в последствие служебно бяха отменени. Как автомобилът ми е зачислен в баланса на ОДМВР Благоевград през 2022 год., след постановление на прокурора е отменено със съдебен акт. При зачисляването на автомобила през 2022 год. към ОДМВР какъв акт е ползван и има ли отбелязване влязло в сила.

Уважаеми медии, надявам се изложеното от  мен, да предизвика интерес от Ваша старана . Немислимо е, че живеем в държава , която не желае да изпълни задълженията си, и освен това се чувства „удобно“ да придобие имущества на граждани. Немислимо е в правова Държава, законите очевидно Няма.

Нека запознаем обществото с това как е възможно да бъдеш санкциониран с административни санкции, докато не управляваш собствения си отнет автомобил.

С И Г Н А Л

От: Димитър Георгиев Чонгов с постоянен адрес: село Ново Лески, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

По силата на сключен Договор за покупко- продажба на моторно превозно средство, сключен на 18.11.2008г. в гр. Гоце Делчев, който договор е нотариално заверен на 18.11.2008г. с рег. №9473 на нотариус Елена Ласина, нотариус с район на действие РС- Гоце Делчев, с рег. №137 на НК, се легитимирам като собственик на следното МПС, а именно: вид- лек; марка „ТОЙОТА“, модел „ЛАНД КРУЙЗЕР“, рама № JTEBZ29J200074165, рег. № Е9697ВР. Автомобилът е регистриран по надлежния ред в КАТ- МВР и същият е деклариран пред данъчните органи.

На 13.08.2009г. в гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград доброволно предадох горепосочения автомобил, заедно с контактен ключ и малък регистрационен талон на Мл.Р при РУ на МВР, гр. Гоце Делчев- Димитър Спасов Попов, на основание чл. 109,110,159 от НПК, за което последният състави Протокол за доброволно предаване и ми връчи копие от него. При предаване на вещта посочих, че автомобилът съм закупил преди година, за което е сключен и Договор за покупко- продажба на МПС.

С Определение №107/26.10.2022г. по чнд №417/2022г., по описа на Районен съд- Гоце Делчев е отменено като незаконосъобразно Постановление от 11.10.2022г. на прокурор в РП Благоевград, ТО Гоце Делчев за отказва за връщане на веществено доказателство по досъдебно производство №1920/2009г., по описа на ТО- гр. Гоце Делчев при РП- Благоевград, с приобщен като веществено доказателство лек автомобил марка и модел „Тойота Лан Круизер“, с рег. № Е9697ВР.

С Определение №108/31.10.2022г. по чнд №417/2022г., по описа на РС- Гоце Делчев е разпоредено да се върне на Димитър Георгиев Чонгов приобщеният като веществено доказателство по досъдебно наказателно производство №1920/2009г., по описа на ТО-гр. Гоце Делчев при РП- Благоевград, процесният лек автомобил.

Депозирах искане до РП Благоевград, ТО Гоце Делчев на 04.11.2022г. да ми бъде върнат посочения по горе автомобил, за което ми бе отговорено, че определението на съда е изпратено на ОДМВР Благоевград за изпълнение.

На 09.11.2022г. депозирах искане до Директора на ОДМВР Благоевград за да ми бъде предаден посочения по горе автомобил, който лично се ползва от Директора на ОДМВР Благоевград. До настоящия момент не ми е предаден автомобила.

На 22.11.2022г. по мое искане проведох лична среща с Директора на ОДМВР Благоевград Георги Кандев, за да ми бъде предаден ползвания от Директора автомобил. За мое най голямо учудване последва отказ от страна на Директора на ОДМВР Благоевград за изпълнение на съдебното решение на РС Гоце Делчев.

Моля, да бъде установено, как автомобила се полза, като служебен автомобил от Директора на ОДМВР от 2015г. до настоящия момент. Как се полза от 2015г. без за този автомобил да е платена гражданска отговорност и винетки, за което на мен ми бяха съставени над 15 броя административни санкции /които в последствие служебно бяха отменени/. Как автомобила ми е зачислен в баланса на ОДМВР Благоевград през 2022г., след като постановлението на прокурора е отменено със съдебен акт. При зачисляването на автомобила през 2022г. към ОДМВР какъв акт е ползван и има ли отбелязване – влязло в законна сила.

Защо не се изпълнява Определение №108/31.10.2022г. по чнд №417/2022г., по описа на РС- Гоце Делчев за връщане на собствения ми автомобил.

Моля, да установите има ли нарушения на закона и в случай, че има нарушения на закона да бъде потърсена съответната отговорност на длъжностните лица, нарушили закона.

Приложение: Определение №107/26.10.2022г. по чнд №417/2022г., по описа на Районен съд- Гоце Делчев, Определение №108/31.10.2022г. по чнд №417/2022г., по описа на РС- Гоце Делчев и  писмо от 07.11.2022г. на РП Благоевград, ТО Гоце Делчев.

Предаването на автомобила се осъществи при извършена проверка по Преписка №8401/2009г. по описа на РУ „Полиция“- гр. Гоце Делчев.

Преписка с вх. №1920/2009г., по описа на Районна прокуратура Благоевград, Териториално отделение Гоце Делчев, се заведе за това, че на неустановена дата, на неустановено място, в нарушение на установения за това ред, неизвестен извършител е заличил идентификационния номер на гореописаното моторно превозно средство, на което се легитимирам като собственик, по силата на посочения писмен договор.

В Постановление за спиране на наказателно производство от 23.08.2011г. по преписка с вх. №1920/2009г., се прави извод, че автомобилът е бил предмет на престъпление, като по безспорен начин е установено, че е извършено престъпление по чл. 345а, ал.1 от НК. За да спре наказателното производство, районният прокурор прие, че ангажираните в хода на производството, доказателства не сочат по категоричен начин определено лице за извършител на деянието. Срещу това Постановление депозирах Жалба с вх. №1920/09 от 01.09.2011г. до РС Гоце Делчев.

Също така депозирах Искане, с правно основание чл. 111, ал.2 от НПК, до Районна прокуратура гр. Гоце Делчев с вх. №1920/09 от 01.09.201г. относно искане на разрешение за връщане на МПС, иззето като веществено доказателство по ДП вх. №1920/2009г., по описа на Районна прокуратура- гр. Гоце Делчев, но ми беше отказано връщането на автомобила.

На 16.05.2022г., намерих на адреса си писмо от ОДМВР Кюстендил, в което се съдържаха следните Електронни фишове за налагане на глоба:

1. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия Г №0041262, с който ми е наложена глоба в размер на 250,00 /двеста и петдесет/ лева за това, че на 03.12.2021г. в 10:20 часа в ВП-II-62, км 4+730 с. Багренци съм управлявал МПС ТОЙОТА ЛАНД КРУЙЗЕР 3.0 ТД вид ЛЕК АВТОМОБИЛ с рег. № Е9697ВР, без сключена задължителна застраховка;

2. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия К №5682773, с който ми е наложена глоба в размер на 200,00 /двеста/ лева за това, че на 03.12.2021г. в 10:20 часа в ВП-II-62, км 4+730 с. Багренци, управлявайки МПС ТОЙОТА ЛАНД КРУЙЗЕР 3.0 ТД вид ЛЕК АВТОМОБИЛ с рег. № Е9697ВР, съм извършил нарушение за скорост и при разрешена стойност на скоростта 50 км/ч, е установена стойност на скоростта 76 км/ч;

3. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия Г №0041263, с който ми е наложена глоба в размер на 250,00 /двеста и петдесет/ лева за това, че на 03.12.2021г. в 11:08 часа в ВП-II-62, км 4+730 с. Багренци съм управлявал МПС ТОЙОТА ЛАНД КРУЙЗЕР 3.0 ТД вид ЛЕК АВТОМОБИЛ с рег. № Е9697ВР, без сключена задължителна застраховка;

4. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия К №5682801, с който ми е наложена глоба в размер на 100,00 /сто/ лева за това, че на 03.12.2021г. в 11:08 часа в ВП-II-62, км 4+730 с. Багренци, управлявайки МПС ТОЙОТА ЛАНД КРУЙЗЕР 3.0 ТД вид ЛЕК АВТОМОБИЛ с рег. № Е9697ВР, съм извършил нарушение за скорост и при разрешена стойност на скоростта 50 км/ч, е установена стойност на скоростта 66 км/ч;

5. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия Г №0041265 с който ми е наложена глоба в размер на 250,00 /двеста и петдесет/ лева за това, че на 07.12.2021г. в 10:58 часа в ВП-II-62, км 4+730 с. Багренци съм управлявал МПС ТОЙОТА ЛАНД КРУЙЗЕР 3.0 ТД вид ЛЕК АВТОМОБИЛ с рег. № Е9697ВР, без сключена задължителна застраховка;

6. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия К №5683403, с който ми е наложена глоба в размер на 800,00 /осемстотин/ лева за това, че на 07.12.2021г. в 10:58 часа в ВП-II-62, км 4+730 с. Багренци, управлявайки МПС ТОЙОТА ЛАНД КРУЙЗЕР 3.0 ТД вид ЛЕК АВТОМОБИЛ с рег. № Е9697ВР, съм извършил нарушение за скорост и при разрешена стойност на скоростта 50 км/ч, е установена стойност на скоростта 88 км/ч;

7. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия Г №0041266, с който ми е наложена глоба в размер на 250,00 /двеста и петдесет/ лева за това, че на 07.12.2021г. в 12:23 часа в ВП-II-62, км 4+730 с. Багренци съм управлявал МПС ТОЙОТА ЛАНД КРУЙЗЕР 3.0 ТД вид ЛЕК АВТОМОБИЛ с рег. № Е9697ВР, без сключена задължителна застраховка;

8. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия К №5683458, с който ми е наложена глоба в размер на 100,00 /сто/ лева за това, че на 07.12.2021г. в 12:23 часа в ВП-II-62, км 4+730 с. Багренци, управлявайки МПС ТОЙОТА ЛАНД КРУЙЗЕР 3.0 ТД вид ЛЕК АВТОМОБИЛ с рег. № Е9697ВР, съм извършил нарушение за скорост и при разрешена стойност на скоростта 50 км/ч, е установена стойност на скоростта 88 км/ч;

9. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия К №1096959, с който ми е наложена глоба в размер на 200,00 /двеста/ лева за това, че на 11.12.2015г. в 20:29 часа в ПП-1 Е-79 км.369 при сервиз „ТОЙОТА“ в посока гр. Благоевград, управлявайки МПС ТОЙОТА ЛАНД КРУЙЗЕР 3.0 ТД вид ЛЕК АВТОМОБИЛ с рег. № Е9697ВР, съм извършил нарушение за скорост и при разрешена стойност на скоростта 60 км/ч, е установена стойност на скоростта 101 км/ч;

С оглед по-горе посоченото, се явява обективно невъзможно да съм извършил описаното, в Електронните фишове нарушения, предвид факта, че не упражнявам фактическа власт върху автомобила , с който е извършено нарушението, от 13.08.2009г.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Моля, с оглед предоставените Ви от закона правомощия, да извършите проверка и да предприемете необходимите действия и мерки, в защита на законността.

Приложение:

  1. Договор за покупко- продажба на моторно превозно средство, сключен на 18.11.2008г. в гр. Гоце Делчев;
  2. Протокол за доброволно предаване на лек автомобил Тойота Ланд Круйзер с ДКН Е9697ВР, ведно с контактен ключ и малък регистрационен талон;
  3. Искане до Районна прокуратура гр. Гоце Делчев с вх. №1920/09 от 01.09.2011г.;
  4. Жалба до Районен съд- гр. Гоце Делчев с вх. №1920/09 от 01.09.2011г.;
  5. Свидетелство за регистрация на МПС;
  6. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия Г №0041262;
  7. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия К №5682773;
  8. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия Г №0041263
  9. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия К №5682801;
  10. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия Г №0041265;
  11. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия К №5683403;
  12. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия Г №0041266;
  13. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия К №5683458;
  14. Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, Серия К №1096959″.

С уважение: …………………
/Димитър Чонгов/

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Новият затвор в Самораново остави селото без вода

Дупнишкото село Самораново вече два дни се сблъсква със...

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

САЩ очакват Украйна да започне нова контраофанзива през 2025 г.

Украйна ще започне нова контраофанзива през 2025 г., след...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Мъж загина при пожар в Смолянско

Нанесени са и материални щети

КНДР предупреди САЩ, че ще се провалят със сакциите

Усилията на САЩ и други западни страни за формиране...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg