Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Темата на NEWS24sofia.eu TV! Петьо Блъсков и Петьо Блъсков-младши на среща с политически лидери и депутати – разговаряха с Десислава Атанасова и Мустафа Карадайъ (ВИДЕО)

Видео: Информационна агенция ПИК / www.pik.bg

След като внесе на 110 000 подписа на граждани за връщането на хартиената бюлетина, Инициативният комитет „Консервативнопатриотично движение“ разговаря с депутати в сградата на пл. „Народно събрание“.

Искахме да видим всички партии, но имаме уредена среща само с г-жа Атанасова от ГЕРБ. Решихме да се срещнем първо с най-големите и ще потропаме на вратата на „Продължаваме промяната„, обявиха от Инициативния комитет.

Те потърсиха за среща представители на „Продължаваме промяната“, но засега от партията на Кирил Петков и Асен Василев отказаха среща.

Представителите на Инициативния комитет отидоха и за среща с партия ГЕРБ. Там те разговаряха с Цвета Караянчева, която заяви, че е подкрепила подписката. По думите й гражданите трябва да имат право на избор.

„Надявам се следващата седмица законопроектът да влезе в пленарна зала и да бъде подкрепен“, изрази надежда тя и допълни, че много хора се притесняват да гласуват на машина.

Говорят за манипулация на изборите – нека погледнем от тази гледна точка, когато се създават секционните комисии, там няма да има мнозинство на ГЕРБ, мнозинство ще имат сегашните управляващи„, уточни Цвета Караянчева.

Нека народните представители да се разходят в страната. София не е България. Аз съм радател на смесената система„, отсече бившият председател на Народното събрание.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че те са инициатори на законодателна промяна, която да върне хартиената бюлетина. По думите й връщането на хартиената бюлетина ще е гаранция за спазване на конституционните права на българина.

Атанасова изрази надежда, че българският законодател ще прояви разум и сподели, че от БСП и ДПС също подкрепят това предложение.

Вчера беше тройно критичен ден за г-на Нинова. Първо, след като станаха ясни много неща, включително и всички решения, които са вземани без нейното участие, след като тя оттегли доверието си от Кирил Петков, който тя така бурно подкрепяше миналата седмица, се оказа, че депутатите от нейната парламентарна група я бламират„, коментира тя.

Това, че депутати на г-жа Нинова нарушиха не само нейните клетви, но и решение на Националния им съвет, е безпрецедентно и скандално. Тя не може да овладее собствената си партия, какво означава да овладее коалицията и държавата. Не знаем какво ще се случи, но от нас има 59 гласа „за“ връщане на хартиената бюлетина„, каза още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Шансът е следващата седмица да влезе законопроектът на БСП. Силно се надявам, че има шанс хората да имат право на избор, когато гласуват„, заяви Атанасова и поясни, че когато дойде редът на ГЕРБ да постави законопроекти, те ще предложат не само своя, но и на другите партии, тъй като не претендират за авторство.

Инициативният комитет разговаря и с представители на ДПС, както и с лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Председателят на ДПС припомни за тормоза върху техни симпатизанти от страна на Бойко Рашков и подчинените му служители от МВР.

Налага се да продължим промяната, но в положителна посока„, призова Мустафа Карадайъ.

Станислав Недков-Стъки обяви, че задължителното машинно гласуване е още един начин да се отнеме правото на българските граждани да гласуват.

Само за 2 седмици събрахме 111 000 подписа. Те са събрани в 31 папки, които входирахме в деловодството на Народното събрание. Искаме да чуем какво мислите за искането на тези 111 000 българи. Такава среща ни беше отказана от „Продължаваме промяната“, поясни председателят на Консервативно-патриотично движение.

Вие сте единствената парламентарна група, която ни покани за среща. Може да заключим, че се отнасяте със сериозно внимание към тези 111 000 души„, каза още Станислав Недков.

Собственикът на ПИК Недялко Недялков обяви, че ако тази подписка не бъде разгледана и исканията на тези българи не бъдат чути, те са твърдо решени да инициират референдум за връщане на хартиената бюлетина.

Много ни е интересно дали бихте ни подкрепили в това наше намерение„, попита той.

Станислав Недков добави, че кабинетът на Кирил Петков се е задържал на власт само 198 дни. Колко? 198 дни? Айде стига, бе! Толкова много„, отговори Мустафа Карадайъ.

Основният проблем при ползването на машините е липсата на доверие и липсата на граждански контрол„, коментира лидерът на ДПС. По думите му машини могат да се ползват, но трябва да има възможност за граждански контрол и категорично доверие на гражданите за изборния резултат.

Според него, въпреки че могат да се броят контролните разписки, това също не се прави.

Карадайъ обясни, че задължителното гласуване на машина е дискриминира част от българите, които нямат ценз. Отнемането на гражданското право с какъвто и да е ценз не е предвидено в нашата Конституция и това е противоконституционно.

Имахме срещи с ГЕРБ и БСП. Зададохме посоката за решаване на няколко проблема и предложихме идеи за решаването им. Основният проблем е фалшификация на изборите при броене на бюлетините. Вторият проблем, за който се говори, това са огромният процент сгрешени протоколи. По наше време 70-80% от протоколите бяха сгрешени. Третият проблем, който трябваше да бъде решен, беше с огромния брой недействителни гласове„, каза още той и припомни, че е имало избори, на които 400 000 гласа са били недействителни.

В 44-то Народно събрание предложихме на другите парламентарни групи елементарно решение – скенер. Така се прави и в САЩ. Взимаш бюлетина, гласуваш, поставяш я на скенер, тя ти отчита бюлетината, решава дали е действителна. Ако не е, се връщаш и взимаш нова. Вечерта машината печати протокола и така няма да има сгрешени протоколи и го няма субективният фактор по броене на бюлетините„, разкри за предложението на ДПС Карадайъ.

Той алармира, че в ЦИК има подадени протоколи от изборите, които не са отчетени и не са влезли в крайните резултати от вота.

Докато държавата не носи пълната отговорност за машините, кодовете и всичко останало, има съмнение. Има ли съмнение, има липса на доверие, а оттам държавността ерозира„, каза още председателят на ДПС.

Има два законопроекта, внесени в НС, за връщане на хартиената бюлетина – на БСП и ГЕРБ. Управляващите правят всичко възможно Изборният кодекс да не се гледа в Народното събрание. Хубавото е, че те нямат вече мнозинство в пленарна зала. От гледна точка на технологичното време, може да се разгледа този законопроект. Днес ако е влязъл законопроектът в зала, днес се гласува на първо четене. Сроковете за внасяне на предложения между двете четения могат да се съкратят до 3 дни. На четвъртия ден правната комисия може да разгледа предложенията и да си напише доклада. На петия ден този ден може да се разгледа този законопроект и да бъде приет. На шестия и седмия ден може да отиде за публикуване в Държавен вестник„, обясни хронологията на събитията Мустафа Карадайъ.

Ако искаме да имаме ускорено икономическо развитие на страната, от каквото се нуждаем, ще се опитаме да разширим симпатизантите на либералите в България, за да имаме това ускорено развитие„, каза лидерът на ДПС дали ще дадат зелена светлина за членство на партията „Продължаваме промяната“ в АЛДЕ и „Обнови Европа“.

По думите му от ПП все още нямат ценности, но те са готови да ги подпомогнат и да прегърнат либералните ценности.

Според него Кирил Петков и хората му все още нямат ценности, за да са част от либералите.

/източник и текст: www.pik.bg.

Снимка: вестник „Труд“ / www.trud.bg
Снимка: вестник „Труд“ / www.trud.bg
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

Русия се похвали с още един унищожен американски танк край Авдеевка

Руските сили са унищожили пореден американски танк Abrams на...

Старши комисар Красимир Христов оглави полицията в Стара Загора

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара...

Обиски в български курорт заради разследване за измами с евросредства

Представители на Европейската прокуратура в София извършват обиски в...

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти край Канарските острови

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти, включително малки деца...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пламен Киров: Има възможност за блокаж на новата Конституция

Има теоретична вероятност всички от списъка за служебни министър-председатели...

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в концертна зала в Подмосковието (ВИДЕО)

Действащата в Близкия изток джихадистка групировка "Ислямска държава" пое...

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Проф. Александър Маринов: Ще има не скелети, а гробници в гардероба на правителството Денков-Габриел

- Преговорите за ротацията между не коалиционните партньори преминаха...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Франция: Подкрепата за Украйна може да не се ограничи до оръжия

Русия не трябва да очаква Западът да ограничи подкрепата...

Сарафов и Илиана Кирилова хвалят СРП за добрата работа

Изпълняващият функциите административен ръководител на Софийска районна прокуратура Светлана...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img