Темата на News24sofia.eu! Пътните строители блокираха центъра на София (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

От СДВР уверяват, че е създадена необходимата организация за безпроблемно преминаване на техниката

Прочитания 58205
0 0

Протестиращите пътни строители блокираха бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ пред Министерски съвет малко преди 9 часа. С днешния си четвърти национален протест те настояват за изплащане за неразплатени средства за свършена от тях работа, съобщиха журналистите на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов и Таня Николова, които следят темата днес.

Както още вчера News24sofia.eu съобщи, че по данни на полицията на протеста, който е организиран от Българската браншова камара „Пътища“, се очакват около 3000 души и тежка механизация от около 100 пътни превозни средства. От Браншова камара „Пътища“ отказват да се срещат повече с регионалния министър Виолета Комитова и искат оставката ѝ. Настояват за среща с министър-председателя Стефан Янев.

Недоволните строители твърдят, че ще протестират всеки ден с тежкотоварна техника, докато не им се реши казусът. В днешния ден те за първи път изкараха тежка техника по улиците на София.

От СДВР уверяват, че е създадена необходимата организация за безпроблемно преминаване на техниката.

Ще бъдат ангажирани всички сили на „Пътна полиция“ и „Охранителна полиция“ на СДВР.

Въведени са и промени в организацията на движение. От 7.00 ч. до 12.00 ч. се забраняват престоят и паркирането на пл.“Александър Първи“. От 8.00 ч. до 12.30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител“ между ул. „Георги С. Раковски“ и бул. „Дондуков“.

ОТ МРРБ обявиха преди дни, че са готови на разговори, но само със собствениците на фирмите, за да излязат те на светло. Вече четири месеца двете страни не могат да се разберат как да бъдат изчистени задълженията.

Пред журналисти председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков заяви, че двустранни срещи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със собствениците на фирмите няма да има.

Не е получена такава покана и собствениците са упълномощили Камарата да преговаря от тяхно име.

Срещи на четири очи, които са абсолютно неприемливи за който и да е министър, няма да има„, допълни Чайков.

Бездействието на госпожа Комитова ще доведе до допълнителни щети за бюджета„, заяви председателят на Камарата.

Става дума за общо над 930 млн. лева, от които фактурираните разходи са 222,5 млн. лева, а сертифицираните нефактурирани разходи – 710,5 млн. лева за дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа.

В същото време заместник регионалният министър арх. Иван Шишков подчерта, че пътностроителни фирми са получили почти милиард и половина аванси за обекти, като се строи само 363 млн., а над милиард лева са изплатените аванси за обекти, за които все още няма готовност да се строи. Той коментира четвъртия национален протест на пътностроителния бранш в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Един от основните проблеми, които съществуват между нас и фирмите, е затова, че държавата, в лицето на МРРБ, иска да гарантира парите, които са на целия български народ. Няколко пъти стана въпрос, че има големи инфраструктурни обекти, за които са раздавани пари, за които няма планове – тоест очевидно ще започне да се строи с години напред, а в част от тези фирми има над милиард на българските данъкоплатци. Затова ние искаме да водим разговор с тези фирми как ще гарантираме парите на държавата, които са в тях. Считам, че това е фундаментален проблем„, отбеляза арх. Шишков.

По думите му на част от пътностроителните фирми са раздавани пари по непрозрачен начин и без правно основание.

Той посочи, че е възможно протестът да е политически, тъй като лице на протеста от петък е бил бившият председател на Управителния съвет на АПИ от управлението на ГЕРБ Лазар Лазаров. Но въпреки това ръководството на регионалното министерство иска да води диалог, за да реши проблема по напълно законов начин, а не както се е извършвало до момента.

Арх. Шишков призова строителните фирми да съдействат, за да се разбере кой е строителят на незаконното строителство на лотове 4 и 5 на АМ „Хемус“.

Представители на ръководството на Българската браншова камара „Пътища“ и собственици на пътностроителни фирми внесоха в Министерския съвет открито писмо до служебния премиер Стефан Янев.

В това писмо ние ясно показваме несъстоятелността на тезите на госпожа Комитова и основанието ни да искаме нейната оставка„, каза председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков пред протестиращите пред Министерския съвет работници от пътностроителните фирми.

Надяваме се премиерът да вземе мерки, да прояви разум и да възобнови диалога между бранша и правителството, допълни Чайков. – Ще бъдем тук, докато постигнем търсените от нас резултати.“

След като писмото бе внесено в МС, Чайков коментира пред журналисти, че в него се оборват една по една „нелепите тези на госпожа Комитова“ и се иска среща с премиера за намиране на трайно решение на проблемите в сектора. „Към писмото има и правно становище от десет страници от известни български юристи, които ясно доказват юридическото основание за нашите искания„, допълни Чайков.

В отговор на въпрос какви срокове са поставени от камарата за решаване на проблема, Чайков каза, че сроковете са в прерогативите на премиера. Ако той иска да вижда тази гледка всеки ден пред Министерския съвет, ние ще продължим„, допълни председателят на Камарата.

Той отново повтори, че предложението за разсрочване на дължимото на пътностроителните фирми за срок от две години е неприемливо за фирмите заради инфлационния натиск.

След две години от тези пари ще са изчезнали най-малко 20 процента„, изтъкна Чайков и допълни, че от Камарата на настояват да бъдат получени поне 600 млн. лева до края на годината.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В NEWS24sofia.eu!

/Снимка на главна страница: Владимир Христовски, Facebook

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

От атомната енергия имало и икономическа полза