Темата на News24sofia.eu! Партиите се готвят да извикат Гешев в парламента, Рашков го праща на прокурор (ОБЗОР)

Дебат по всякакви теми

Прочитания 118768
0 0
Бойко Рашков и Янаки Стоилов, снимка: „Дневник“

Партиите се готвят още следващата седмица да отправят искане за изслушване на главния прокурор в парламента, а служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще сезира прокуратура с данни, че Иван Гешев е извършил престъпление, разгласявайки специални разузнавателни средства.

Това са част от нещата, които ще произтекат от изслушването на двамата служебни министри в парламента – на правосъдието Янаки Стоилов и на вътрешните работи – Бойко Рашков – по темата с отстраняването на главния прокурор.

Вчера очаквано съдебният съвет отхвърли като недопустимо искането на Стоилов за започване на процедура срещу Гешев заради данни, че е уронил престижа на съдебната власт. Правосъдният министър, който беше заявил, че при подобно развитие ще се обърне към Народното събрание, днес подсказа от парламентарната трибуна на депутатите какво може да направят (след въпрос от депутата от БСП Крум Зарков).

Каква може да е процедурата в парламента?

Според него те могат да търсят основание в член 84 т. 16 от Конституцията, според който Народното събрание „може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика„.

Председателят на парламента Ива Митева също припомни, че инициативата за това може да дойде от 1/10 от депутатите или от отделна парламентарна група. Засега партиите са предпазливи да кажат как и кога ще се организират да поискат изслушване на главния прокурор. По неофициална информация все пак такива действия ще има следващата седмица, като за да стане по-бързо, партиите ще използват внесения от Гешев годишен доклад, а няма да искат от него нов.

Мая Манолова от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ повдигна въпроса за възможността министъра на правосъдието да обжалва решението на Висшия съдебен съвет пред Върховния административен съд и попита дали става дума за политически и олигархични обвързаности на членовете на съвета или за тежка некомпетентност.

Министър Стоилов отговори, че ще обмисли въпроса дали да обжалва решението пред ВАС, но даде да се разбере, че се колебае дали да предприеме такава стъпка, тъй като не е сигурен, че задълбочаването на юридическата дискусия е най-добрият път за решаване на въпроса.

Не бих искал да се превръщам в оценител на професионалната компетентност на членовете на ВСС. По този начин бих се поставил над тези, които ги избират. Именно заради това казах, че дискусията във ВСС е тест за самостоятелност и отговорност на членовете на ВСС. Те отказаха да решават този тест. Това дава възможност всеки да прави отделни заключения„, коментира още вчерашното решение на ВСС Стоилов.

Министърът обаче постави на масата много по-големия въпрос – какъв тип орган за управление на съдебната власт е необходим, като призова партиите да не губят голямата картина, но и да не изоставят решението на днешните по-малки проблеми за утре. „След около една година приключва мандатът на този ВСС. Има какво да се направи, за да се излъчи състав на ВСС. В момента вие сте на ход, имате законодателна инициатива. Нека другата дискусия бъде много по-обхватна и задълбочена„, призова Стоилов.

Дебат по всякакви теми

Най-активни по темата с главния прокурор и неговото отстраняване са от „Демократична България“, „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ и БСП. Доста по-тихи са от „Има такъв народ“, ДПС и ГЕРБ. Това се видя от изслушването в петък.

Дебатът в парламента мина през серия от теми – както за искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и последвалата процедура във ВСС в четвъртък, така и за някои от основанията, посочени в самото искане.

Двамата министри и депутатите повдигнаха от парламентарната трибуна въпросите за разгласяването на данни, събирани със специални разузнавателни средства, по висящи дела; механизмите за отчетност на главния прокурор и юридическата му правоспособност; възможностите за смяна на членовете на ВСС. Бяха обсъдени и темите за специализираното правосъдие и осъдителните решения за България в съда в Страсбург; протестите от миналото лято след акцията на прокуратурата в президентството; Бюрото за защита на свидетелите и неговите разширени правомощия, както и за възможните промени в законодателството и Конституцията.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иво Прокопиев отговори гневно на Мустафа Карадайъ (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Публикуваме пълния текст на писмото: