Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Темата на News24sofia.eu! ИТН покани внезапно за преговори ДПС и БСП, ще има ли нов кабинет? (ОБЗОР)

Снимка: архив „Дневник“

Седмица, след като се наложи да оттегли премиера и да ревизира част от обявения часове след вота и несъгласуван с никого проектокабинет, най-голямата политическа партия в парламента смени тактиката и предложи срещи на сочените за естествени партньори – „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Изненадващо покани получиха също БСП и ДПС, която досега бяха определяни като „токсични“, тъй като са „партии на статуквото“. Единствената партия, която остана в изолация, засега е бившата управляваща ГЕРБ. Т.нар. „партии на протеста“ запазиха мълчание по решението на „Има такъв народ“ да разговаря с БСП и ДПС и се задоволиха да повторят позициите си, че не биха подкрепили правителство с тяхно участие или подкрепа, както и с включване под някаква форма на ГЕРБ.

От утре усилията за сформиране на правителство минават в нов етап – със свиканите от президента консултации преди връчването на първия управленски мандат, и насрочените за почивните дни след това срещи между парламентарните групи. Народни представители от всички групи, с които Информационна агенция News24sofia.eu разговаря, неофициално допускат, че ще бъде сформиран кабинет още с мандата на „Има такъв народ“. Така ключовият въпрос става каква конфигурация ще осигури необходимите гласове за одобряването му в Народното събрание и дали ще има предварителна уговорка за теми, по които да се осигури мнозинство за гласуване в пленарна зала.

Въпреки предложението на БСП, консултациите най-вероятно няма да бъдат открити за медиите. Утре ще се разбера и дали „Има такъв народ“ ще представят нова номинация за прамиер и проектокабинет на преговорите, след като цяла седмица от партията запазват пълно мълчание по кандидатурите.

Ще има (ли) четвърти?

Т.нар. партии на протеста – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ имат 112 народни представители и при по-нисък кворум, т.е. с по-малко регистрирани депутати в залата, могат и сами да изберат правителство. Необходимо е обаче една партия да им помогне – ако не да гласува заедно с тях, поне да не се регистрира, за да свали кворума.

И изборът на правителство – според депутати – бил по-лесният въпрос от последващото приемане на закони и решения.Основният въпрос е как ще го играят с четвъртия„, обобщи проблема депутат пред News24sofia.eu.

Поканата към ДПС днес изглеждаше най-изненадваща заради пълното отрицание, което „Има такъв народ“ неизменно демонстрираше към партията от предизборната кампания за редовния вот през април през предишния парламент и до момента.

Сериозно ли са поканили и ДПС на разговор?“ – така представител на ГЕРБ „свери информацията„, напомняйки репликите на хората на Слави Трифонов за „партиите на статуквото„. Бившите управляващи веднага използваха ситуацията, обвинявайки от трибуната „партиите на протеста“, че са влезли тихомълком в съгласие с ДПС. „Има ново статукво. Знаете какво се случва отзад, ще се види след няколко дни… Колкото и да правите дебати, не можете да вземете едно решение без ДПС„, заяви по-рано днес Тома Биков от трибуната в дебата по създаването на комисия за казуса „Росенец“.

„Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ днес не коментираха поканите към другите формации и предпочитаха да говорят за собствените си позиции при разговорите. Поведението на партиите в предизборната кампания обаче показва, че поканите както към ДПС, така и към БСП може да са проблематични. Лидерът Мая Манолова не допускаше подкрепа от БСП, разграничавайки се яростно от партията, в чието ръководството беше. Днес обаче формулировката ѝ гласеше, че коалицията „няма да подкрепи правителство с участието на ГЕРБ и ДПС„. Водачът на „Демократична България“ Христо Иванов пък отхвърля и намек за потенциално сближаване с ДПС, битката срещу чието задкулисно влияние в изпълнителната и съдебната власт е фокус на партията му.

Стратегията на БСП усложнява допълнително ситуацията, тъй като по неофициална информация левицата трудно ще реши да подкрепя кабинет с мандата на „Има такъв народ“, а по-скоро ще иска да се пробва да направи програмно правителство с третия мандат, в което да бъдат поканени четирима-петима министри от служебния кабинет. Така ключът към решението би останала някаква форма на сътрудничество с ДПС, независимо дали става дума за подкрепа или за сваляне на кворума. Теоретично възможност има и за уговорка с ГЕРБ, макар че засега партията остава встрани от преговорите.

Представители на ДПС, поканата за които е за неделя, не коментират бъдещото си поведение нито официално, нито неофициално с обяснението, че е нужно „решение на колективните органи“. При откриването на парламента вчера лидерът на партията Мустафа Карадайъ даде знак, че ДПС не възнамерява да участва активно в съставянето на правителство, но подчерта, че България има нужда от кабинет. В пленарната зала тази сутрин зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев декларира, че партията принципно е склонна да участва в разговори за правителство. Цонев заяви готовност движението да се включи и в обсъждания за промяна на Конституцията с цел съдебна реформа – инициатива, която ще поеме „Демократична България“.

Позицията на БСП пък е, че лидерът Корнелия Нинова и няколко социалисти ще идат на разговорите в събота, за които искат да са публични, но после решението ще бъде взето от широкото ръководство – Националния съвет. Заседанието е насрочено за неделя, а очакванията са сложни „разговори между другари„, в т.ч. и протест срещу отказа на лидера да подаде оставка при поредния спад на изборния резултат.

Съгласни ли са партиите на протеста?

И от „Демократична България“, и от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ твърдят, че са склонни да подкрепят кабинет без да имат постове, стига в програмата му да са включени няколко приоритета. За първото обединение задължителни са съдебна реформа, отстраняването на Иван Гешев, лустрация и извеждането на страната от кризата, породена от т.нар. Сарайски модел около ДПС, а за най-малката формация в парламента – повишаването на доходите и пенсиите, подкрепата за бизнеса и съдебната реформа.

Според „Демократична България“ обаче трябва да се направи всичко възможно да няма зависимост от ДПС. По неофициални мнения за обединението помощ от БСП за управленско мнозинство би била „по-малкото зло“. „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ също твърди, че няма да подкрепя правителство, в което ГЕРБ и ДПС участват или дават подкрепа. Как би постъпила най-малката формация при подкрепа от БСП в четвъртък Мая Манолова не коментира, но има предположения, че тя може да влезе в контакт с бившата си партия, ако се наложи.

Друг е въпросът с предложенията за министри – след като с публикация във „Фейсбук“ Слави Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев за премиер, една седмица няма нито официална, нито неофициална информация от партията му какъв състав на правителство ще бъде предложен. Докато в първия ден на парламента за министър-председател неофициално се коментираха имената на предложения от „Има такъв народ“ за правосъден министър юрист Петър Илиев и на Румен Чолаков от клуб „Милениум“, във втория ден очакванията бяха, че на срещите в парламента имената ще бъдат обявени.

Какво предстои?

В петък ще се състоят предвидените в Конституцията консултации при президента, като Румен Радев ще има шест отделни срещи с парламентарните групи „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Позицията на държавния глава е, че трябва да се формира редовно правителство, което да продължи промяната, започната от служебния кабинет.

Очакванията са, че президентът ще изчака разговорите на „Има такъв народ“ с останалите партии, след което – вероятно в началото на следващата седмица – ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата му за премиер. Срокът за изпълнението му е седем дни, т.е. би бил до началото на август

https://www.youtube.com/watch?v=IyZqsdynSfc
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Пуснаха от ареста бездомника, обвиняем за оскверняването гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ/ВИДЕО)

Твърди, че не краде. Не е осъждан. Роден е в Добрич, Учил е до пети клас, работил е по гробищата

Google oтбелязa с doodle Деня на Земята – 22 април

Екологични движения в защита на земята

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

Стефан Тафров е водещият кандидат на „Да, България“ за евроизборите

Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на "Да, България"...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img