Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Татяна Дончева след среща с БХРА: „Изправи се! Мутри вън!“ застава зад исканията на туристическия бранш

Татяна Дончева обсъди програмата на „Изправи се! Мутри вън!“ с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Години наред страната ни само формално има Министерство на туризма. То се ръководи от странни хора без необходимите познания, вместо там да са експерти, които да предвидят проблемите и да предлагат навременни мерки за тяхното решаване, изтъкна водачът на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ във Варна Татяна Дончева.

Според нея от ключово значение е да се търсят възможности за удължаване на летния туристически сезон, като се включат месеците април, май, септември и октомври. Държавата трябва да субсидира разходите за самолетни седалки на чартиращите компании, като финансирането да се осъществява при изпълнени от туроператорите ангажименти за брой чуждестранни туристи, доведени в страната ни.

„Изправи се! Мутри вън!“ подкрепя идеята за намаляване на таксите за летищата за тези месеци, като е необходимо да се въведат и специални програми за създаване на кадри за туризма, като за целта е необходимо да бъдат въведени промени в учебните програми в училищата, както и да се разреши наемане на младежи, навършили 16 години. Татяна Дончева застана зад идеята за възстановяване на правото на обезщетение за безработица за сезонно наетия персонал, както и за въвеждане на почасово заплащане. Необходими са и специални мерки за реклама и охрана на курортните комплекси. Сред идеите, които Татяна Дончева лансира още, е чрез концесионните договори за плажовете да се регулират цените на пакетните услуги за туристите.

„Изправи се! Мутри вън!“ застават зад искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация да се променят условията за по-лесно влизане в страната на ваксинирани туристи, както и за изграждане на центрове за бързи антигенни тестове на летищата и в големите курортни центрове. От асоциацията искат още да се запази мярката 60 на 40, като се прецизира обстоятелството, че приходите в туризма не се получават регулярно.

Двете страни се обединиха и около идеята, че трябва да се направят стъпки за отсрочване или опрощаване на данък сгради и такса смет в месеците, в които хотелите не са работили.

Представителите на БХРА очертаха проблем с кредитирането на туроператорите, тъй като банките ги считат за особено рискови. За разлика от хотелиерите, които могат да гарантират заемите с активите на хотелите си, то туроператорите нямат такава възможност. От бранша настояха пред Татяна Дончева да се търсят механизми за отсрочване на плащанията по кредитите за срок от 2-3 години, като през това време се плащат само лихви. И двете страни се съгласиха, че е необходимо е да се създаде гаранционен фонд за покриване на задълженията на туроператорите към туристите от несъстояли се пътувания по време на пандемията.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МВР шефът бил поканен от Кирил Петков да влезе в кабинета

"Не знам какво против мен имат, може би не се...

Агенции на ООН и 36 държави обмислят помощ за Газа чрез Кипър

Длъжностни лица от 36 държави и агенции на ООН...

Дори при предсрочни избори: Пенсионерите ще получат увеличението на пенсиите

Предвид заложените средства в бюджета, пенсионерите ще получат 11%...

Ново напрежение между Пекин и Манила в Южнокитайско море

Отново напрежение между Пекин и Манила в Южнокитайско море. Бреговата...

Почина сенаторът Джо Либерман

Погребението ще е в петък

Земетресение с магнитуд 6,9 в Папуа Нова Гвинея

Земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова...

ГЕРБ: Всичко свърши – отиваме на избори (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Няма да участваме в преговори за втори мандат", поясни тя

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img