Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Татяна Дончева: „Има такъв народ“ налагат диктат в парламента

Снимка: БГНЕС

„Има такъв народ“ с великите си 65 депутати от 240 в парламента тръгна да налага диктат над останалите политически сили. Такива подкрепи няма и никой не дава. Това заяви заместник-председателят на НС Татяна Дончева в сутрешния блок на БНТ.

По думите ѝ съставянето на правителство в един парламент задължително изисква разбирателство и споразумение. Представата на сценаристите на Шоуто на Слави, че тяхната дума е нещо повече, е просто смешна и претенциозна. Тяхната дума има все по-малко значение, категорична бе Дончева.

Според нея позицията на тошковците в продължение на седмици наред е смешна работа. Ние няма как да сме предали някои, ние не сме в никакви отношения с тях, за да сме ги предали. Начинът, по който Тошко Йорданов говори, показва липса на нерви, посочи Дончева.

Тя изтъкна, че съчинението на ИТН няма нищо общо с програма на партия, а се изискват срокове и пряк ангажимент на всеки от участниците. ИТН не знаят какво трябва да съдържа едно споразумение.

По отношение на състава на проектокабинета на ИТН, Дончева смята, че тепърва ще се дискутира кой на кого е в това правителство. Тошко Йорданов знае кой от неговите депутати от коя търговска структура е, за кой бизнесмен работи и откъде идва, каза тя.

Има проблеми с всеки един от кандидатите за министри. Ние направихме всичко възможно да вразумим някакви хора, като малки деца. Кой е за психиатър и кой не, със сигурност ще има няколко психиатъра, които да направят заключение кой е за експертиза и кой е за диагноза, отговори Татяна Дончева.

Тя е на мнение, че избори октомври месец са неразумни, но извън сценаристите на ИТН имало и други хора. Договорките за третия мандат трябва да станат със споразумение и това споразумение да бъде подписано от Слави Трифонов, настоя Дончева. Това е гаранцията за неговите депутатите.

Разумното е да се направи един кабинет с участие на всички политически сили без ГЕРБ и ДПС с хоризонт следващата пролет, да се покаже споразумение и да се измине историческият интервал за съдебна реформа. Ако ДБ и БСП имат помежду си някакви бариери може мандатът да бъде и на нас, но само с тяхно съгласие, отбеляза Дончева.

Припомняме, че вчера лидерът на коалиция „Изправи се. БГ. Ние идваме“ Мая Манолова заяви, че няма да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“. Доводът за това е, че предложените кандидати за министри не са почтени хора.

А от БСП искат оттегляне на Петър Илиев за вътрешен министър, за да дадат подкрепа за кабинета.

В същата посока коментира в студиото на Нова телевизия решението да не се подкрепи правителството на „Има такъв народ“ и Николай Хаджигенов. „Качества? Какви качества? Арогантна самодостатъчност е качество за изчегъртване на Гешев? Че то това е Гешев. Слагаме ги един до друг, абстрахираме се от визуалната прилика, слушаме ги как говорят и получаваме две страни на една и съща монета.“

Според Хаджигенов Илиев не е човекът, който ще направи каквото и да било особено в съдебната реформа, а вчерашното му интервю е самостоятелно основание да се гласува срещу правителството на ИТН. „Защото то показа, че кастингът за политици не е правилният начин. Кастингът за политици всъщност се нарича избори„, посочи Хаджигенов.

Причината да гласуваме против, а не просто въздържали се е механизмът, по който се сглобява това правителство„, категоричен е Хаджигенов.

По думите му за прословутото изчегъртване, за което говори Слави Трифонов – ИТН нямали идея какво правят. „Друг е въпросът колко им стиска? На тях им стиска да ни се карат от телевизора. Но да направят трудните неща – за това се иска друг тип стискане„.

Той разкритикува поведението на ИТН, включително и заявеното в декларацията от миналата седмица: „ИТН взеха нашите приоритети, на „Демократична България“ и социалната част на БСП и ги плеснаха при тях в декларация. Но са взели например само първите две точки„, посочи Хаджигенов.

Той е убеден, че както ГЕРБ не се управлявали, а са властвали и крадоха, така и правителството на ИТН имат намерението да властват.

В ИСБНИ са знаели още миналата седмица за несъответствието между заявено и реално за дипломите на кандидат-премиера Пламен Николов, тъй като още при представянето му са задали въпрос на университета. Не са го обявили, тъй като не виждат защо да се заяждат на дребно.

В петък пък, когато правосъдният министър се оттегли, половината юристи в Народното събрание не са си вдигали телефоните, защото неистово се търсеха кандидат за правосъден министър.

Ние сме протеста, не те, категоричен е депутатът, който смята, че „Има такъв народ“ е влязъл в парламента с „идеята да стане тяхното“ – и в предишния парламент, и в настоящия. Но дори и да имат 121 депутата, това ли ви е демокрацията: „Ще направим каквото си искаме, защото сме повече?“, пита Хаджигенов, който определя това поведение като на шестгодишно дете. ИТН имат проблем с всичко, което не е тяхно, посочи Николай и допълни, че поведението им е в стил „на слабия актьор са му виновни критиците и публиката“.

Николай Хаджигенов увери, че е в Народното събрание с цел „да бутна една стена“. Затова и ако се стигне до връчване на третия мандат, ще има разговори. Той е склонен да подкрепи идеята за кабинет, който да наследи служебния с финансовия му екип и задължително с Бойко Рашков. На този етап са нужни такива хора, отсече Николай Хаджигенов, според когото именно третия мандат би бил лакмус за това кой къде стои.

За поведението на ИТН в тази ситуация Хаджигенов предупреди: „Ако смятат да се обиждат в политиката, да си се прибират вкъщи и да си стоят обидени. Ако така стане – добре, отиваме на следващи избори и да идват следващите.“ Като никакъв знак не би разчел обаче едно преобръщане на нагласите на българите и съответно резултатите, ако на следващи избори ГЕРБ изпреварят ИТН.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

Жозеп Борел: Близкият изток стои на ръба на пропастта

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп...

Иран пред СС на ООН: Време е Израел да понесе отговорност за агресията в региона

Въоръжените силите на Ислямска република Иран извършиха поредица от...

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Остарялата противовъздушна отбрана прави Иран уязвим за израелска атака,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img