Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Търсят ведомствени бази за настаняване на украинските бежанци

Снимка: специален кореспондент на Информационна агенция News24sfia.eu / Александра Иванова

Преместват украинските бежанци във ведомствени бази. От екипа на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова са поискали областната администрация в Кюстендил да прегледа възможностите на деветте общини за настаняване на големи групи от украински бежанци, съобщи БНР.

Общините трябваше да отговорят на писмото на вицепремиера Константинова до края на работния ден в петък. От местните управи коментират в аванс, че нямат възможност да поемат много хора.

Според указанията в писмото – търсят се зали, дори физкултурни салони, почивни бази за евентуално настаняване на групи от над 100 бежанци. Изискването е да се осигури площ и пространство от 4 куб. метра за човек минимум. 

Прегледът е превантивен, защото се очакват Това се прави превантивно, за да се поемат увеличени групи след 31 май, когато някои украинци ще трябва за напуснат хотелите по Черноморието, както и при увеличаващ се брой бежанци от войната. Повечето от общините в Кюстендилска област не разполагат с такива сгради и бази.

Община Дупница може да приеме до 30 души, коментираха от администрацията. Общината е предоставила два общински апартамента, а община Сапарева баня не разполага с нито една такава база или сграда, каза кметът на курортния град Калин Гелев

Общината в Кюстендил беше предвидила първоначално да настанява бежанци в 7-етажния Парк хотел „Кюстендил“, както и в бивш секретен обект на Гражданска защита, но там нямат условия за настаняване на хора. Парк хотел „Кюстендил“ е обявен за продажба. Стаите в него са резервирани до ноември 2022 г., каза кметът Петър Паунов.

Седмици продължават разговорите между областния управител на Варна и ръководството на общината по повод предоставянето на спортна зала във варненския квартал „Владислав Варненчик„. От общината в момента проучват възможността юридически залата да бъде предоставена за настаняване на бежанци. Предвижда се там да се сложат походни легла и да пребивават украинци, докато бъдат настанени на други места

На организираната трудова борса в Двореца на културата и спорта във Варна участваха 25 фирми. Според Даниел Киряков, мениджър „Комуникации“ на Американска търговска камара в България: „Кино продукцията е гвоздеят на програмата, поради простата причина, че за пръв път в България има такава голяма продукция, която ще се снима. Нужни са статисти. Според техните изчисления – над 500 души, като общият брой заетост може да набъбне двойно и тройно. Борсата е отворена и за българи, и за украинци, за всякакви хора, които имат нужда от работни места.“.

По думите му трябва да се организират безплатни курсове по български език.

От Фирма за бутилиране на минерална вода уверяват, че ще поемат нощувките на наетите хора.

Според доброволеца Аделина Банакиева настаняването в базите е като настаняване в комуна. Къде ще учат децата, пита тя.

Според нея помощта от 40 лева, която се дават към настоящия момент, не стига правилно до бежанците. „Тези пари са отново дадени на глава, не на нужда. Не може да се храни едно двумесечно бебе или едногодишно дете със салам. Те имат нужда от бебешки храни, от памперси, от бебешки млека, а те не се подсигуряват от държавата„, каза Банакиева. 

В Бургаска област ще преместят украинските бежанци, които трябва да освободят хотелите в края на месеца в 21 държавни бази по Южното Черноморие. Информацията е на областния управител на Бургас Стойко Танков. По думите му, настанените украински граждани, предимно майки с деца, в хотелите по Южното Черноморие са 30 000 души.

Бежанците ще бъдат извозени в държавните бази с автобуси, наети от МВР, Министерството на отбраната и с помощ от частни превозвачи.

Местата в държавните бази са недостатъчно, категоричен е Танков.

Къде ще отидат украинските бежанци, за които местата няма да стигнат, предстои да бъде решено.

И аз участвам в Комисията по транспорт на Националния кризисен щаб, има готовност специални влакове да бъдат насочени към други държавни бази във вътрешността на страната. Тази седмица предстои да има по-голяма яснота по този въпрос„, обясни областният управител на Бургас Стойко Танков.

Макар и със закъснение, търсим възможности въпросът с преместването на украинските бежанци от хотелите по морето да бъде решен, допълни Танков.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

13-годишно момче пострада след сбиване в Шуменско

13-годишно момче пострада след сбиване в село Габрица, община...

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян каза...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img