Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Търговските вериги зоват клиентите си да спазват дистанция

Снимка/източник: БГНЕС

Постигнахме консенсус и всички се обединихме за плътно спазване на противоепидемичните мерки. За нас най-важно е здравето на хората, от които зависи икономиката. Това обяви икономическият министър Лъчезар Борисов на брифинг след среща с хранителните и нехранителните магазини във връзка с предстоящите празници и спазването на противоепидемичните мерки, които бяха удължени до 31 януари.

Добрата новина за министерството е, че сектор търговия с изключение на моловете продължава да работи. Именно за това трябвало да бъдат проведени две срещи с търговските вериги в България. Хранителните и нехранителните вериги са гарантирали, че ще продължат да спазват мерките, като дори голяма част от тях са реорганизирали своята дейност. Някои вериги са удължили своята работа в рамките на деня, назначили са повече охрана, пропускателният режим ще бъде на високо ниво, обясни министър Борисов. В работата по сигнали за нередности в търговите вериги ще участват смесени екипи – представители на КЗП, РЗИ, МВР и инспектори от БАБХ.

Прави се план-график, с който на главния секретар на МВР да бъде предоставена информация за всички търговски вериги и техните места. Ангажиментите вече са поети в рамките на възможностите, увери икономическият министър.

Ако търговските вериги имат недостиг на работни кадри, светкавично ще им бъдат осигурени хора през бюрата на труда. Властта поема ангажимента да бъде строга по изпълнение на мерките. Санкции ще има и за потребителите, които не спазват мерките, категоричен бе Лъчезар Борисов.

Търговският бранш поискали и бърза писта на ваксиниране на хората, които работят в магазините.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че за него има три институции, които приели много на сериозно мерките – хотелите, училищата и големите вериги.

От другата страна има други заведения, които 24 часа след мерките намериха начин да организират партита, да заключват вратите и да не пускат полицията, да измислят пароли, с които да се влиза – българинът е цар в това отношение, смята здравният инспектор.

По думите му мерките в магазините се контролират стриктно. Здравните власти могат да бъдат полезни в два аспекта – с удължено работно време и с екипи от четири държавни служби, както и представители на БАБХ. Каквото и да направим, каквото и да измислим, ако хората не се пазят, мерките няма да бъдат адекватни, каза Кунчев и призова гражданите да изкарат едни спокойни празници.

Той се надява с досегашните мерки да се запази крехката тенденция за спад при заразяването. Ако искаме да запазим тенденцията, трябва да продължим с мерките до края на януари и след това дай боже да можем да ги либерализираме, надява се здравният инспектор.

Ето днес доказахме, че заедно със здравните власти и бизнеса можем да седнем на една маса, да се разберем и да запазим здравето на хората, а и на самия бизнес, подчерта икономическият министър.

Председателят на Сдружение „Модерна търговия“ Йордан Матеев подкрепя по-строгите мерки и увери, че ще бъдат спазвани. Мерките се спазват и в момента, увеличава се работното време на търговските вериги, за да се позволи на хората да пазаруват по-дълго време и да се спре голямото струпване, обясни Матеев.

Той се опасява от въвеждането на дисциплина вътре в самите магазини. Не е възможно всеки клиент в магазина да бъде охраняван от отделен охранител. Няма как – ако потребителите не желаят да спазват мерките, самите магазини не могат да ги спрат, призна Матеев и настоя за подкрепа за по-голямо дисциплиниране вътре в самите търговски обекти. Това можело да стане с активна комуникационна кампания. Матеев призова хората да спазват всички мерки в магазините.

Да се изтърпи още малко, докато започне ваксинирането и се стигне до мащаба, в който можем да си позволим отпускане, настоя Матеев.

Магазините ще имат подкрепа от страната на държавата. Това, което би помогнало, е по-силното полицейско присъствие за хората, които да изчакват своя ред. Има нарушения от страна на определени търговци и търговските вериги настояват, че този, който нарушава правилата, трябва да поеме своята отговорност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от...

Иран съжалява за санкциите на ЕС – трябвало да са срещу Израел

Санкциите на Европейския съюз, обявени след нападението на Иран...

Иван Гешев и Партията на българските жени обединяват сили на изборите

Коалиция "Граждански блок" и Иван Гешев се регистрираха в...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

Задържаха 32-годишен дилър на марихуана в Търговище

Наложена му е мярка "задържане под стража"

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img