Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Тъмните практики в назначенията дават възможност и „Цецо от паркингите“ да е член на КЕВР

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

Депутатите се скараха за тъмните практики в назначенията. Това стана по време на пленарното заседание при обсъждането на промени в Закона за енергетиката, отнасящи се за кадровите смени в КЕВР.

Делян Добрев от ГЕРБ обвини управляващите, че се опитват да подчинят КЕВР и в тъмни практики в назначенията на кадри в държавните органи. Освен това сега се приемало скоростно законодателство. Добрев предупреди, че имало уговорка за бързо обнародване на закона и бързо издаване на брой на „Държавен вестник“. Няма да имаме състезателна процедура, оплака се депутатът от ГЕРБ.

Васил Стефанов от ПП посочи, че със закона не е позволено да се предлагат членове на КЕВР от НПО- сектора, за да се избегне лобизма. Това не е практика в ЕС, не виждам защо трябва да го правим и тук, изтъкна той.

Че е необходима промяна в закона за енергетиката се съгласи Рамадан Аталай от ДПС. Но, според него, намаляването на броя на членовете на КЕВР заплашва регулатора да не може да си върши работата. Каква е причината да ги направите от девет на пет, недоумява народният представител. Освен това Аталай критикува управляващите, че така занижили критериите за член на КЕВР, както и че и „Цецо от паркингите може да е член на КЕВР“. Ще катастрофирате, предупреди той.

Иван Ченчев пък сблъска позиция с Цончо Ганев от „Възраждане“ на тема кой е фашист и в какъв ранг. След като Ганев му обясни, че днес отбелязваме почит към жертвите на Холокоста, червеният депутат се извини.

От ИТН пък посочиха милиардите загубени левове в енергетиката заради лобистките решения на КЕВР. Тома Биков от ГЕРБ заподозря, че умишлено се занижават критериите за шеф на регулатора. Никога не сме искали да имаме хора в КЕВР и не сме и имали, обясни той като изтъкна, че управляващите искат да овладеят комисията. Там няма далавера, каза депутатът от ГЕРБ.

От девет до пет се намалиха членовете на КЕВР с гласуване на текстове от закона. Не мина предложението президентът да предлага член на регулатора.

Не за първи път депутатите се карат в пленарна зала за новите назначения, които трябва да се извършат в КЕВР, тъй като членове, включително и председателят Иван Иванов, са с изтекъл мандат от близо две години. Промяната в КЕВР беше и една от първите задачи, които си постави „Продължаваме промяната“, тъй като в края на 2021 и началото на 2022 година, тъй като КЕВР направи „изненадващ“ правителството ход за повишение на цените на енергоносителите. Депутатите реагираха с налагане на мораториум.

Миналата година бе направен опит за избор на нов шеф на КЕВР, като стартира процедура, но след отказа на Пламен Младеновски, който беше кандидатура на ГЕРБ за поста и единствен предложен за председател на регулатора, се отказа от надпреварата.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Възраждане“ искат доклада за Боташ в зала до 25 април (ВИДЕО)

"Възраждане" внася сигнал в прокуратурата, ДАНС, КЕВР, МЕ, МВР...

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

Ислямистки бунтовници убиха поне 10 души в Конго

Най-малко 10 души са убити при нападение в източната...

Аржентински съд обвини Иран за атентат срещу еврейски център през 1994 г.

Ново решение на висшия наказателен съд на Аржентина обвини...

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Според израелската разузнавателна агенция "Мосад"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img