Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Талибаните забраняват на афганистанските жени да спортуват

Снимка: EPA/News24sofia.eu

На афганистанските жени, включително националният женски отбор по крикет на страната, ще им бъде забранено да спортуват при управлението на новото правителство на талибаните според представител на радикалната ислямистка групировка, пише „Гардиън“.

В интервю за австралийската телевизия SBS заместник-председателят на комисията по култура на талибаните Ахмадулла Васик каза, че женският спорт не се смятал нито за подходящ, нито за необходим.

Не мисля, че на жените ще бъде позволено да играят крикет, защото не е необходимо жените да играят крикет, подчерта Васик и допълни: „В крикета те може да се сблъскат със ситуация, при която лицето и тялото им няма да бъдат покрити. Ислямът не позволява на жените да бъдат виждани така.“

Това е епоха на медиите и ще има снимки и видеоклипове, а след това хората ще ги гледат. Ислямът и Ислямското емирство (Афганистан) не позволяват на жените да играят крикет или да практикуват спортове, при които те са показвани“, настоя представителят на талибаните.

Ново временно правителство на талибаните, съставено изключително от лоялни членове, официално започна работа вчера, с утвърдени хардлайнери на всички ключови постове и без жени – въпреки предишните обещания за формиране на приобщаващо правителство.

Държавният департамент на САЩ изрази опасение, че в новия кабинет влизат само талибани, никакви жени и личности със смущаваща биография, но посочи, че новото правителство щяло да бъде съдено по неговите действия.

Във внимателно формулираното изявление беше отбелязано, че кабинетът е временен, но се казва, че талибаните ще бъдат държани към обещанието си да осигурят безопасно пътуване на чуждестранни граждани и афганистанци с подходящи документи за пътуване, и да гарантират, че афганистанската територия няма да се използва като база за навреждане на друга държава.

„Светът наблюдава отблизо“, се изтъква в изявлението на Държавния департамент.

Съставът на новото правителство беше посрещнат с малък ентусиазъм другаде, като германският външен министър Хайко Маас заяви, че не е оптимист, че талибаните са се променили.

Въпросът за правата на жените вероятно ще доминира в преценката за режима от международната общност, като позицията относно женския спорт и изцяло мъжкото правителство са зловещи предупредителни знаци за това какво предстои.

Въпреки че политическо изявление, придружаващо обявяването на новия кабинет, се опита да разсее страховете на съседите на Афганистан и останалия свят, жените – за разлика от малцинствата – не бяха споменати нито веднъж на трите му страници.

Въпреки че служителите в афганистанския борд по крикет казват, че не са били информирани официално за съдбата на женския крикет, програмата на борда за момичета вече е спряна.

Спортистки, включително играчи на крикет, се укриват в Афганистан, откакто талибаните дойдоха на власт на фона на бързото изтегляне на предвожданите от САЩ чуждестранни сили миналия месец, като някои жени съобщават за заплахи за насилие от страна на талибански бойци, ако бъдат хванати да играят.

Забраната за спортуване идва на фона на нарастващите доказателства, че отношението на талибаните към жените почти не се е променило, откакто те бяха за последно на власт (1996-2001), въпреки твърденията за обратното.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

Комисия търси фискалния ефект от дерогацията 4 месеца след спирането й

Комисията за дерогацията, която ползваше "Лукойл", ще работи безпристрастно....

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Al Jazeera: Израелски безпилотни самолети засилват наблюдението над Рафах

Израелските безпилотни самолети са засилили дейността си над Рафах. Това...

Делото срещу шофьора, помел двама пешеходци на бул. „Сливница“, започва

Внесен е обвинителният акт срещу Адриан Антонов за причинена...

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда...

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

Джигити с 90 км/ч над разрешената скорост засече полицията в Сливенско

Превишаване на разрешената скорост с над 90 км/ч са...

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img