Такситата в София – по-малко, но по-скъпи след Нова година

Въпреки увеличението на тарифите

Прочитания 1282
0 0

Поскъпване на таксиметровите услуги в София се очаква от 1 януари догодина, съобщава БНР.

На днешното заседание на Столичния общински съвет ще бъде предложена цена от 1,05 лева за дневна минимална тарифа и 1,21 лева за нощната. Предложението за дневната максимална е 1, 78 лева, а за нощна максимална – 2,19 лева.

Председателят на Комисията по транспорт Карлос Контрера обясни, че за база са използвани сегашните цени и е предложено те да се актуализират с натрупаната инфлация, прогнозната инфлация за следващата година и цената на природния газ, която участва като компонент 20% от стойността на тези цени.

Той посочи, че по закон таксиметровите превозвачи сами могат да определят цените си между минималните и максималните в Общинския съвет.

Според него в настоящата ситуация, когато всичко се вдига, част от исканията на таксиметровия бранш за промяна на цените са основателни.

Контрера обясни, че заради кризата с коронавируса таксиметровите шофьори ще плащат минимален данък от 300 лева за следващата година. За разликата до 850 лева ще се очакват компенсации от държавата.

От Националния таксиметров синдикат пък считат, че предложените цени от Столичния общински съвет са под себестойността на услугата.

Те са на мнение, че реалните цени за превоз в София са 1,42 лв. за дневна тарифа и 1,74 лв. за нощна.

Синдикалистите предупреждават, че новите тарифи ще доведат до намаляване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси.

Себестойността за 1 км за пробег е 0,97 лв. До 1,05, което Столична община разреши, са 8 стотинки разлика. Искам аз да обясня на обществеността как един таксиметров шофьор при 105 км пълни на ден, което означава, че той ще прави 8,40 лв. приход, или печалба, или заплата, както искат да разбират, как той ще си изхрани семейството?„, запита Петър Владимиров от синдиката.

Той уточни, че засега от Националния таксиметров синдикат не планират протести.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Въоръжен обра офис на фирма за разплащания в София

Откраднатата сума е между 5000 и 10 000 лева