Свиват броя на членовете в ръководството на Фонда на фондовете

Прочитания 401
0 0

Министерският съвет прие нов устав на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ – т. нар. Фонд на фондовете.

С него системата на управление на дружеството се променя от двустепенна – Надзорен съвет и Управителен съвет, в едностепенна – Съвет на директорите, който ще е в състав от трима членове.

Промените целят по-ефективно управление и по-гъвкава политика, както и постигането на оперативна бързина при вземането на решения за управлението на финансовите инструменти от Европейските структурни и инвестиционни фондове и намаляване разходите за управление.

Сегашният брой на членовете на органите за управление и контрол на Фонда на фондовете е 10, а това затруднява вземането на бързи оперативни решения, посочват от МС.

Създава се и Консултативен съвет. Той ще включва поне седем членове, които безвъзмездно ще подпомагат едноличния собственик и Съвета на директорите със становища по изпълнението на стратегическите цели на дружеството в качеството му на Фонд на фондовете.

Консултативният съвет ще се избира от едноличния собственик на капитала и ще включва представители на управляващите органи по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които имат финансово споразумение с Фонда на фондовете. В него ще има и представители на съсловни асоциации на банките и на фондовете за дялов и рисков капитал, ще бъдат поканени и членове без право на глас („наблюдатели“), представители на институции на ЕС или международни организации, чийто капацитет би допринесъл за по-ефективното управление на финансовите инструменти у нас и тяхната координация с други сходни програми и инструменти.

Финансовият министър ще продължи да упражнява пряко правата на държавата като едноличен собственик на капитал на Фонда на фондовете, с изключение на правата по чл. 221, т. 1 от Търговския закон.

Членовете на новия Съвет на директорите ще бъдат избрани чрез конкурс.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

До 31 август 2021 г. удължават срока за кандидатстване за безлихвени кредити в ББР

Правителството прие решение да удължат срока за кандидатстване по Програмата за безлихвено финансиране на физически лица, изпълнявана от Българската банка за развитие (ББР), съобщиха от министерския съвет след днешното заседание на служебното правителство „Янев“. Срокът за кандидатстване по Програмата се удължава до 31 август 2021 г. или до изчерпване на гаранционните лимити за

Read More »