Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Строителите искат индексация за обществените поръчки и срокове за разглеждане на офертите

Камарата на строителите в България (КСБ) иска в договорите за обществени поръчки да залегне като задължителна клауза индексация на договорите с публични възложители, както и да се въведат срокове за разглеждане на офертите и за обявяване на класиране в търговете.

КСБ предлага промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) по тези два параграфа в становище до Агенцията по обществени поръчки. Предложенията са внесени в рамките на обществените консултации по предложените от Министерството на финансите промени в ЗОП.

Считаме за целесъобразно да бъде инкорпорирано задължение за възложителите да отчитат факторите, които влияят на промените в цените, още при подготовка на поръчките. Процесът от офериране до преминаване към същинско изпълнение е дълъг и през него понякога настъпват доста съществени изменения в ценообразуващите елементи, както ясно показва не само националната, но и световната икономика към настоящия момент. Ето защо следва да бъде предвиден законов механизъм, който да задължи възложителите да залагат индексационни клаузи и условия в документацията и договора за обществена поръчка, за да бъде поддържан икономически баланс по договорите„, аргументират се от КСБ.

От Камарата на строителите искат също да бъде предвиден срок за разглеждане на заявленията за участие и офертите и за обявяване на решенията за класиране.

По този начин, от една страна, ще бъде създаден механизъм, който ще гарантира срочно приключване на процедурите, което ще намали риска за възложителите относно осигуряване на финансов ресурс чрез европейски структурни и инвестиционни фондове. От друга страна, ще бъде намален и финансовият риск за изпълнителите във връзка с инфлационни процеси, планиране, прогнозиране, увеличение на основни цени за изпълнението на конкретния договор„, се казва позицията на браншовата организация.

Спорд КСБ идеите за ограничаване на възможността за използване на застраховка като форма на обезпечение по договори по ЗОП, както и за увеличаване на размера на гаранцията за добро изпълнение от 5 на 10 %, противоречат на принципите за лоялна конкуренция.

Законопроектът предвижда възможността за избор на застраховката като вид гаранция да се ограничи само до случаите, при които стойността на получения аванс, съответно на гаранция за изпълнение, е равна или по-малка от 500 000 лв. (без пояснения дали се има предвид тази стойност с или без ДДС). Считаме, че така предложеното ограничение, на първо място, противоречи на принципите за свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност и недопускане на дискриминация, тъй като по този начин голяма част от компаниите, особено в строителния сектор, в който стойностите на поръчките са изключително високи, ще бъдат лишени от възможността за участие поради невъзможността да използват застраховка като форма на обезпечаване, защото е спорен въпросът дали банковият сектор е в състояние да осигури кредитни линии за банкови гаранции в такива високи размери„, обясняват от Камарата на строителите в България.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Шофьор блъсна пияна жена в Силистра

След употреба на алкохол 27-годишна жена беше ударена от...

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел (ОБНОВЕНА)

САЩ предупредиха, че Иран ще бъде държан отговорен, ако...

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Въздушният трафик е нарушен в региона на Близкия изток (ВИДЕО)

Русия не е била уведомена от Техеран за атаката

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img