Стрелба срещу българския клуб в Охрид

Views 20721
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Неизвестно лице е стреляло с оръжие в късните часове снощи срещу българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид, в Република Северна Македония, съобщи БНТ.

При инцидента няма пострадали. На място е пристигнала полиция, за да опише щетите от стрелбата. По неофициална информация срещу клуба е стреляно с пистолет от автомобил. Следи от стрелбата има по стените вътре в клуба и по прозорците и рекламните надписи на клуба.

Нападението е извършено около 21.00 часа снощи българско време.

Македонското министерство на външните работи осъди нападението от тази вечер срещу „гражданския клуб в Охрид“.

„Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Това са напълно неприемливи събития, които може да застрашат живота и да увеличат ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната„, се казва още в съобщението от МВнР.

От министерството на РСМ призовават „компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната„, пише БГНЕС.

Според МВнР на РСМ „всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС„.

Това е пореден инцидент срещу клуба. Само преди два дни прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

Припомняме, че нападение имаше и срещу българския клуб в Битоля. Входната врата беше подпалена преди три месеца, а нападателят бе пуснат на свобода.

Междувременно властите в Скопие приеха по бързата процедура закон, който предвижда в тримесечен срок клубовете да променят наименованията си, в противен случай те ще бъдат закрити.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Валентин Петров

Валентин Петров се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2022 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Осем ранени при промишлен инцидент в Нидерландия

Осем души са ранени в нидерландския град Мурдейк в провинция Северен Брабант вследствие на изпускане на токсично вещество в промишлена зона. За това съобщи NOS. Инцидентът с изпускането е станал по време на работа и след него служителите на компанията са се почувствали зле. Един от пострадалите е тежко ранен. В обекта […]