Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Страните от ЕС заедно да придобиват и да изграждат военни способности обсъдиха военните министри

Снимка: архив БГНЕС

Страните членки на ЕС съвместно да придобиват и да изграждат военни способности. Това са обсъдили на заседание на Съвета на министрите на отбраната в Брюксел, обяви военният министър Драгомир Заков пред БНТ.

Той ще настоява за преразгеждане и евентуални промени в българското законодателството, за да може страната ни да се включи активно в тези проекти.

Одобрихме хъба за иновации на ЕС, който допълва хъбовете и другите инструменти по линия на НАТО. Обсъдихме съвместното придобиване и изграждане на способности. Знаете, че за Българската армия и България това е изключително важно и в този контекст може би ще се наложи да преразгледаме българското законодателство, защото би било неприятно, ако в ЕС тези иницативи се развиват, но нашето законодателство не еволюира в тази посока„, заяви Заков.

На Съвета е обсъдено предоставянето и на допълнителна помощ за Украйна. Военните министри от ЕС одобриха отпускането на още 500 млн. евро за оръжие за Украйна. По думите на Заков се придобива се яснота кво точно се иска и как съюзът би могъл да съдейства на страната.

Украйна има нужда от много подкрепа – военна, хуманитарна, логистична. Държавите от ЕС поеха ангажимент да продължават да търсят възможности тази помощ да бъде осигурена, избягвайки дублиране с подобни инициативи извън ЕС„, уточни военният министър.

За решението България да ремонтира украинска военна техника министърът заяви, че очакванията им са реалистични и имаме достатъчно възможност да им помогнем.

В рамките на заседанието на Съвета военните министри обсъдиха прилагането на Стратегическия компас на Европейския съюз с фокус върху повишаване на ефективността на мисиите и операциите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и военните аспекти на руската агресия срещу Украйна.

За участие в дискусията за агресията на Русия срещу Украйна бе поканен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников също се присъедини към разговорите чрез видеоконферентна връзка.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борисов: ГЕРБ повече не носи отговорност за това правителство, а Радев (ВИДЕО)

Нека Стефан Димитров да остане на поста служебен вътрешен...

След месеци на забавяне военната помощ от САЩ тръгна за Украйна

След седмици на отлагане Камарата на представителите на САЩ...

Стефан Тафров е водещият кандидат на „Да, България“ за евроизборите

Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на "Да, България"...

Михаил Константинов вижда нова коалиция след изборите

Сегашната сглобка се осъществява невъзможна след изборите на 9...

Елена Йончева приема номинацията от ДПС за евродепутат

В профила си във фейсбук Елена Йончева благодари на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img