Страната ни е готова да стартира 5 фаза от ваксинирането

Прочитания 2210
0 0

След 20-ти май ще има промяна, която ще даде възможност да се съхранява ваксината на „Пфайзер“ около 4 седмици. Освен това ще идват готови разредени флакони. Това ще улесни работата на джипитата. Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти след заседанието на Оперативния щаб.

Възможни са всички канали за имунизация – през личните лекари, през електронната система и зелените коридори. Даваме възможност за зелените коридори заради сънародниците ни, които идват от чужбина.

По отношение на възрастта той каза, че ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“ се прилагат вече и на деца над 12 години.

Кунчев поясни, че в момента текат клинични изследвания, за да се установи дали могат да се ваксинират и деца над 6-годишна възраст.

Страната ни е готова да стартира 5 фаза от ваксинирането, което значи, че всички хора могат да получат имунизация. Минимум 50% от ваксините ще бъдат дадени на личните лекари. Обсъждат се всички варианти личните лекари да получават ваксините, но за София не било много удачно. За районите, които има отдалечени практики и личните лекари трябва да пътуват 60-70 км здравните власти ще им съдействат.

Здравните власти планират твърдо да направят информационна кампания за ваксините, като част от нея работи, но трябва да бъде доста по-широко обхватна. Той се надява летният сезон да бъде един по-светъл период.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Йоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изборите не са сериозен фактор за покачване на случаите на COVID-19, смята Кунчев

„Ако се запази тази тенденция, не очаквам покачване на случаите, защото до юли месец не би трябвало да стане нещо особено„. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговор на въпрос дали очаква покачване на случаите на COVID-19 по време на предсрочните парламентарни избори и какви мерки трябва […]