Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стойнев критикува ГЕРБ за 10-годишната доминация на политико-корпоративните зависимости

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия за пореден път дава знак, че у нас е налице високо рискова управленска и административна среда.

Това заяви от трибуната на НС председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Драгомир Стойнев.

Повод за декларацията му стана искането преди време на червените парламентът да участват в планирането и контрола на управлението на средствата, които страните-членки ще получат в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Начинът, по който реагира ЕК на инициатива на БСП за санкция на Парламента има ясен политически подтекст – съмнение, че този състав на правителството ще програмира, управлява и гарантира ефективност и прозрачност при изразходването на милиарди евро публичен ресурс, посочи Стойнев.

Според него рискуваме милиардите в подкрепа на икономиката и хората да изтекат, без да породят обществено-икономическа стабилност и устойчивост.

В официалната позиция на заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович се дава подкрепа за дебат в парламента, тъй като националните парламенти са ключови партньори в изготвянето на плана за възстановяване на ЕС.

Драгомир Стойнев припомни, че чрез Механизма за възстановяване и устойчивост ЕС ще инвестира 672,5 милиарда евро заеми и безвъзмездни средства под формата на приоритетно финансиране, за да помогне на Европа да излезе по-силна и устойчива от настоящата икономическа криза, предизвикана от пандемията COVID-19. Финансовата рамка за България е 6,2 млрд. евро, безвъзмездни средства и 4,5 млрд. евро заеми.

С апломб, като кино-премиера, но без всякакъв дебат, вицепремиерът Томислав Дончев представи проект на Национален план за възстановяване и устойчивост. Реалното му съдържание е един административна компилация, създадена от ресорни министерства като насочващите политики на ЕС са използвани по-скоро формално, категоричен бе социалистът.

Начинът, по който реагира ЕК на инициатива на БСП за санкция на Парламента има ясен политически подтекст – съмнение, че този състав на правителството ще програмира, управлява и гарантира ефективност и прозрачност при изразходването на милиарди евро публичен ресурс, допълни червеният депутат.

За съжаление Комисията за пореден път дава знак, че у нас е налице високо рискова управленска и административна среда. Аз бих добавил и абсолютна липса на икономическа политика и стратегическо планиране. Рискуваме милиардите в подкрепа на икономиката и хората да изтекат без да породят обществено-икономическа стабилност и устойчивост. Както и много други милиарди преди тях, опасява се Драгомир Стойнев.

А високо рискова управленска и административна среда означава корупция във високите управленски нива, регистрирана най-вече при разпределяне на европейските публични ресурси. Означава и пълен отказ от същностни, съдържателни и структурни реформи в системите на образованието и здравеопазването и не само в тях и заменянето им със „саниращи“, “ строително-монтажни“ и „технически“ подобрения“, поясни още депутатът от БСП. “ Но най-вече означава 10-годишна доминация на една управленска философия, изградена около получаване и разпределяне на готов публичен ресурс, чрез който не се подкрепя ефективна икономика и конкурентна бизнес среда, а един ограничен кръг от политико-корпоративни зависимости, смята още социалистът.

Затова БСП настоява Проектът на Национален план за възстановяване и устойчивост да мине през обсъждане и допълнение в ресорните комисии, а след това да бъде гледан и в Пленарна зала.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Швеция ще изпълни плановете си да изпрати войски в...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Ирак екзекутира 11 бойци на „Ислямска държава“

Те са били осъдени на смърт по обвинения в тероризъм

Литва също готова да помага на Украйна да си върне мъжете в наборна възраст

Литовските власти обявиха готовността си да помогнат на Украйна...

Отложиха либерализацията на пазара на ток с година

Депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

Орбан отчете провал на лидерите на ЕС и ги прати да си ходят

Високопоставените служители на Европейския съюз трябва да бъдат сменени,...

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

Полша предрича неизбежно поражение на Русия при атака срещу НАТО

Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img