Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стотици граждани на Великобритания са останали в Афганистан (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив EPA/News24sofia.eu

Броят на британските граждани, останали в Афганистан, е няколкостотин. Това обяви британският външен министър Доминик Рааб, след като продължилото две десетилетия западно военно присъствие там приключи, информира „Франс прес“.

Рааб добави, че не е в състояние да даде точно число колко британски граждани и други потенциално допустими да напуснат Афганистан не са били евакуирани след вземането на властта от талибаните.

Много е трудно да ви дам твърдо число„, каза той пред радио Би Би Си, часове след като последните американски военнослужещи излетяха от страната.

Великобритания приключи евакуациите си по въздух от летището в Кабул в събота. „Мога да ви кажа, че за британски граждани сме обезпечили от април над 5000 души и сме в ниските стотици (останали британски граждани в Афганистан)„, уточни Рааб.

Премиерът Борис Джонсън приветства усилията на Великобритания по евакуацията, след като тя приключи през уикенда, отбелязвайки, че през последните две седмици е извозила по въздух над 15 000 души.

Но неговото правителство е изправено пред остри критики за справянето с кризата, предизвикана от решението на неговия съюзник САЩ да прекрати 20-годишното си присъствие в Афганистан.

Това доведе до това талибаните да завземат властта по-рано този месец, а Западът се втурна да напуска страната на фона на хаотични сцени.

Критиците твърдят, че завръщането на талибаните и прибързаното изтегляне на западните сили оставят Афганистан отворен отново да се превърне в убежище за тероризъм, 20 години след атентатите на 11 септември в САЩ.

Нарастват страховете по-конкретно, че афганистанския клон на „Ислямска държава“, който пое отговорност за самоубийствената терористична атака миналата седмица, при която загинаха десетки афганистанци и 13 американски войници, може да се засили там.

Началникът на британските военновъздушни сили Майк Уигстън загатна днес, че британските военни ще продължат да удрят „Ислямска държава“ – известна още като ДАЕШ – в Афганистан, въпреки пълното изтегляне на Запада.

Трябва да можем да играем глобална роля в глобалната коалиция, за да победим ДАЕШ, независимо дали става въпрос за удар, или за преместване на войски или техника в определена държава, в мащаб и скорост„, изтъкна той пред „Дейли Телеграф“.

Ако има възможност да допринесем, нямам съмнение, че ще бъдем готови„, увери Уигстън и подчерта: „Афганистан е може би една от най-недостъпните части на света, а ние можем да действаме там.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ще ни дават ли отново „магически хапчета“ преди изборите?

Социологът Димитър Ганев заяви, че избирателната активност няма да...

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

Замърсяване на река Княжеска в София беше установено при проверка по сигнали

Установено е замърсяване на река Княжевска (Владайска - б.р.) в едноименния...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Бившият началник на кабинета на Владислав Горанов пое Финансовата инспекция

Агенцията за държавна финансова инспекция е с нов директор...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img