Столичните общинари искат компенсации за „Топлофикация“

Views 5899
0 0
Снимка: БГНЕС

Столичните общинари свикват извънредна сесия на 7 октомври, за да създаде преговорен екип, който да иска компенсации от държавата за „Топлофикация София“.

Това заяви новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев пред медиите, цитиран от „24 часа“.

Искаме компенсации, защото не е справедливо поскъпването на природния газ да се плаща от софиянци. Предлагаме конкретни мерки и на председателски съвет днес взехме решение да обсъдим следващите ни действия, за да защитим най-важното дружество в общинската икономика, което осигурява топлина на над 1 млн. софиянци, каза Георги Георгиев на брифинг.

Шоковото поскъпване представлява следното: природният газ, който топлофикация купува и квотите представляват 90% от разходите на дружеството. А днес предстои ново поскъпване на природния газ. В момента дружеството го купува на цена от 80 лв. за мегаватчас, но цената одобрена от КЕВР е 47 лв. за мегаватчас, която се фактурира в цената на парното.

Ние сме категорично против промени в цените на топлинната енергия за потребителите, но държавата трябва да направи така, че буферът в тази разлика да не е „Топлофикация – София“ и останалите дружества, а чрез фонда за енергийна сигурност да се предоставят компенсации, защото очевидно в цяла Европа има извънредна ситуация, добави Георгиев.

Дружеството гарантира технологично новия отоплителен сезон, социално поносимата цена за потребителите трябва да бъде запазена. Хубаво е, че има политически консенсус по тази тема, уточни Прошко Прошков, председател на енергийната комисия към СОС.

В преговорния екип ще участва цялото ръководство на СОС, лидерите на политическите групи и кметът на София Йорданка Фандъкова. Разговори ще се водят с „Булгаргаз“, БЕХ и Министерство на финансите, уточни Георгиев.

Важно е максимално скоро да има решение, не може социалната политика на държавата да е за сметка на най-голямото общинско дружество. Услугата за софиянци ще бъде осигурена, не бива да всяваме паника, но финансовото състояние на дружеството може да се влоши„, подчерта Георгиев.

За компенсации от държавата настоя и кметът Йорданка Фандъкова преди дни. Освен за „Топлофикация – София“ тя поиска компенсации и за общинските транспортни дружества – „Метрополитен“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД заради поскъпването на цената на тока.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Дават 15 млн. лв. до края на 2021 г. за транспортния бранш

15 млн. лева е бюджетът на новата Covid мярка до края на 2021 г., която правителството договаря с транспортния бранш. Това стана ясно от коментар на заместник-министъра на финансите Людмила Петкова на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, цитирана от БНР. Парите ще стигнат до транспортните фирми през гласуваната с актуализацията на […]