Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стево Пендаровски: Лъжа е, че 10 000 българи са били убити в Македония след ВСВ

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски нарече лъжа и голословно твърдение думите на българския президент Румен Радев, че 10 000 българи са били убити в Македония след Втората световна война, пише скопският вестник „Независен“. Той каза това в присъствието на гостуващия в РСМ президент на Латвия.

Цифрата от 10 000 убити българи е лъжа, голословно твърдение за политически цели. Няма нито един релевантен исторически източник нито в българската, нито в македонската историография на световно ниво, че в концлагери по това време у нас са били избити 10 000 души. Нещо, което може да се впише в това определение за концлагер, съществуваше в Хърватия на Голи Оток. На територията на Македония никога не е имало концлагери, нито тогава, нито днес. Повтарям две години – ако в този спор се концентрираме предимно върху разрешаването на исторически противоречия, никога няма да се споразумеем. Ако се съсредоточим върху това, което е реалистичен критерий за присъединяване към ЕС – корупция, върховенство на закона, борба за човешки права и свободи – бързо ще стигнем до взаимно приемливо решение. Историята – на историците, актуалните проблеми днес. Ние не сме избрани на избори, за да решаваме каква е националността по времето на Самуил, а за да решаваме проблемите на гражданите сега„, отговори Пендаровски на Радев.

Той оцени и ролята на Ванче Михайлов и „дали е европейско поведението цялото българско държавно ръководство да го слави тук, в Скопие„.

Има потвърдени исторически факти и източници, които не се оспорват дори от българската историография, че Ванче Михайлов е бил сътрудник на Хитлер. През 1944 г. по негово пряко указание той идва в Скопие в опит да създаде независима македонска държава. Когато не получава подкрепата на местните, той докладва на шефа си в Берлин, че това не е възможно, така че само това е достатъчно, за да го направи фашист. Относно квалификациите дали нацистите е трябвало да убиват хора, за да бъдат нацисти, ще кажа, че ако си последовател на тази идеология, ти сте нацист, ако я използваш както в неговия случай, за да постигнеш собствените си политически цели – ти си нацист. Ванче Михайлов беше безспорен ползвател и последовател на нацистките идеи в този период„, каза Пендаровски.

По повод искането на София българите да бъдат включени в Конституцията, Пендаровски отговори, че рядко се случва както правителството, така и опозицията да приемат това, но остава въпросът за времето и каква е гаранцията, че едно бъдещо българско правителство няма да поиска отново промяна на Конституцията и други политически изисквания. Затова, каза той, един от начините за решаването му е може би Преспанската формула, което означава, че такава отстъпка трябва да се направи след влизането на Македония в ЕС.

Гостът, президентът на Латвия Егилс Левитс, от своя страна, даде да се разбере, че подобни въпроси нямат нищо общо с критериите за започване на преговори на една страна с ЕС.

Ако погледнете картата на ЕС, ще видите много точки, където има различия в историята, не само тук. ЕС обаче не е компетентен да ги решава, нито да обсъжда тези въпроси. Историческите спорове трябва да бъдат оставени настрана, защото сегашният момент не е правилният контекст за него. Историческите различия не трябва да са причина за оспорване на капацитета на страната кандидатка да продължи по пътя си към ЕС. Това е нашата позиция и мисля, че (това е и позицията) на ЕС„, каза Левитс.

Латвия винаги е подкрепяла Западните Балкани по стратегически, политически и икономически причини, а сега и от съображения за сигурност. ЕС е съюз от демокрации с единомислие и това има отражение върху ситуацията със сигурността. Всяка страна кандидатка трябва да бъде оценена според индивидуалния напредък, а Северна Македония отговаря на критериите и трябва да бъде оценена правилно за това. Латвия е силен поддръжник на Северна Македония в ЕС. Надявам се, че новата ситуация ще доведе до по-голяма отвореност на ЕС по отношение на разширяването, в допълнение към въпроса за доверието в политиката на ЕС поради дадените обещания„, каза той, като в заключение каза, че „Северна Македония принадлежи към ЕС„.

Припомняме, че Северна Македония е страна кандидатка от 2005 г. и Европейската комисия препоръчва започването на преговори за присъединяване от 2009 г. ЕС продължава да бъде най-големият търговски и инвестиционен партньор и най-големият източник на финансова помощ за Северна Македония.

След гласуването в комисията на ЕП по външни работи докладът ще бъде внесен за гласуване в пленарна зала по време на пленарната сесия на 18 и 19 май.

Припомняме, че на 17 ноември 2020 г. България наложи вето за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на РС Македония, но не и на Албания. Причина за ветото са нерешените въпроси между София и Скопие, опита Македония да открадне части от историята ни, непризнаването на българите като държавотворен народ,

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink пише с помощта на мисли

Пациентът Нолън Арбо, който беше парализиран под рамото след...

Мъж нападна 91-годишния си баща в Сопот

Мъж е задържан и обвинен за закана с убийство...

Повече от 20% от световния капацитет за рафиниране на петрол е изложен на риск

Повече от една пета от световния капацитет за рафиниране...

Великобритания бие тревога за киберзаплаха от Китай

Великобритания ще даде подробности за заплахата за киберсигурността, която...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img