Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме (ОБНОВЕНА)

Приветствам Зелената идея, да съхраним околната среда, природата и природните дадености. Toва заяви служебният премиер Стефан Янев на онлайн пресконференция на тема „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

Обществото ни има нужда от допълнителен дебат, осведоменост по темата. Според Янев когато говорим за Зелената сделка, не трябва да се фокусираме само върху това какво затваряме, а и какво отваряме и какво градим, дали сме в състояние да градим бъдеще.

По думите му Зелената сделка е важна и актуална тема в комплексната ситуация в пандемията от коронавируса, трудностите пред икономиките и предвид специфичната геополитическа динамика. Стефан Янев се надява заедно, с диалог и конструктивност, да се справим с предизвикателствата, които стоят пред страната.

Той споделя разбирането, че инвестицията в зелените технологии е инвестиция в бъдещето. В своята концепцията за зеления преход Европа си поставя много високи цели. Това наистина е много високо ниво на амбиция, което надхвърля нашите възможности и капацитет от гледна точка на днешния ден, посочи Янев. България е най-въглеродната държава-членка на ЕС и страната ни е сред най-засегнати от прехода към климатична неутралност.

Преходът към декарбонизация поставя редица предизвикателства – има риск за конкурентоспособността на предприятията, от повишаване цените на енергийните ресурси и повишаване на вноса от суровини на страни извън ЕС. Общините и бизнесът се нуждаят от помощ, предизвикателствата пред българската икономика са многоаспектни, посочи Янев.

Той отбеляза, че преходът може да бъде успешен само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка една държава. Прекалено бързите интервенции са обречени на провал. Трябва да имаме гаранция, че няма да бъдат изоставени отделни региони и че ще бъдат открити нови работни места, настоя Стефан Янев.

Служебният премиер настоя, че България трябва да бъде активна към всички актуални процеси, касаещи новите технологии и Зелената сделка, но трябва да направим необходимото, за да защитим предприятията си и работещите в регионите. Първата реална крачка е подготовката на Националния план за възстановяване и устойчивост. Янев е удовлетворен, че Планът е финализиран и днес официално ще бъде внесен за разглеждане в ЕК. Основните промени в Плана са приоритизирането на декарбонизацията, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера, образование, здравеопазване, социална подкрепа. Заложените средства са около 13 млрд. лева, като в Плана влизат 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. Планът ще предостави необходимия импулс за икономиката, индустрията и бизнеса за тяхното развитие.

Според него е заплашена перспективата за пълноценно развитие на Европейския съюз. Янев оценява предложените фондове и механизми, но счита, че това не е достатъчно. Необходимо е да се мисли как националните държави трябва да имат повече гъвкавост и самостоятелност за управлението на кризите, които подкопават устоите на социалните системи, изтъкна служебният премиер.

Янев подчерта, че инициативата, свързана със зеления преход, може да постигне своите цели и успехи, ако бъде осъществена с прецизност, гъвкавост и спрямо националните особености на всяка една държава.

Каквото и да говорим за Зелената сделка се фокусираме върху въглищата и Марицата, а трябва да гледаме широко и мащабно на всичко, което правим, особено в преструктуриране на индустриалната ни икономическа база, посочи Стефан Янев.

Според него, говорейки за това, което се залага като стратегия за трансформиране на цялата ни индустриална база и икономика, трябва да се водим от „нашата идея, от грижата ни за българския бизнес и индустрия, да няма изоставени и да няма региони, които да не са включени“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела...

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

Столицата на Северна Македония осъмна с антибългарски графити и...

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян каза...

БНБ отново предупреждава за телефонни измами от името на банката

За продължаващи телефонни измами от името на БНБ съобщава...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Пуснаха от ареста бездомника, обвиняем за оскверняването гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ/ВИДЕО)

Твърди, че не краде. Не е осъждан. Роден е в Добрич, Учил е до пети клас, работил е по гробищата

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сирия ще се брани само от израелски удари (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Сирия е разположила около столицата си Дамаск своите произведени...

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян каза...

Задържаха трима тийнейджъри в Германия по подозрение в тероризъм

Трима тийнейджъри, заподозрени в планиране на екстремистка атака, бяха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img