Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме (ОБНОВЕНА)

News24sofia.eu
Views 9417
0 0

Приветствам Зелената идея, да съхраним околната среда, природата и природните дадености. Toва заяви служебният премиер Стефан Янев на онлайн пресконференция на тема „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

Обществото ни има нужда от допълнителен дебат, осведоменост по темата. Според Янев когато говорим за Зелената сделка, не трябва да се фокусираме само върху това какво затваряме, а и какво отваряме и какво градим, дали сме в състояние да градим бъдеще.

По думите му Зелената сделка е важна и актуална тема в комплексната ситуация в пандемията от коронавируса, трудностите пред икономиките и предвид специфичната геополитическа динамика. Стефан Янев се надява заедно, с диалог и конструктивност, да се справим с предизвикателствата, които стоят пред страната.

Той споделя разбирането, че инвестицията в зелените технологии е инвестиция в бъдещето. В своята концепцията за зеления преход Европа си поставя много високи цели. Това наистина е много високо ниво на амбиция, което надхвърля нашите възможности и капацитет от гледна точка на днешния ден, посочи Янев. България е най-въглеродната държава-членка на ЕС и страната ни е сред най-засегнати от прехода към климатична неутралност.

Преходът към декарбонизация поставя редица предизвикателства – има риск за конкурентоспособността на предприятията, от повишаване цените на енергийните ресурси и повишаване на вноса от суровини на страни извън ЕС. Общините и бизнесът се нуждаят от помощ, предизвикателствата пред българската икономика са многоаспектни, посочи Янев.

Той отбеляза, че преходът може да бъде успешен само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка една държава. Прекалено бързите интервенции са обречени на провал. Трябва да имаме гаранция, че няма да бъдат изоставени отделни региони и че ще бъдат открити нови работни места, настоя Стефан Янев.

Служебният премиер настоя, че България трябва да бъде активна към всички актуални процеси, касаещи новите технологии и Зелената сделка, но трябва да направим необходимото, за да защитим предприятията си и работещите в регионите. Първата реална крачка е подготовката на Националния план за възстановяване и устойчивост. Янев е удовлетворен, че Планът е финализиран и днес официално ще бъде внесен за разглеждане в ЕК. Основните промени в Плана са приоритизирането на декарбонизацията, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера, образование, здравеопазване, социална подкрепа. Заложените средства са около 13 млрд. лева, като в Плана влизат 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. Планът ще предостави необходимия импулс за икономиката, индустрията и бизнеса за тяхното развитие.

Според него е заплашена перспективата за пълноценно развитие на Европейския съюз. Янев оценява предложените фондове и механизми, но счита, че това не е достатъчно. Необходимо е да се мисли как националните държави трябва да имат повече гъвкавост и самостоятелност за управлението на кризите, които подкопават устоите на социалните системи, изтъкна служебният премиер.

Янев подчерта, че инициативата, свързана със зеления преход, може да постигне своите цели и успехи, ако бъде осъществена с прецизност, гъвкавост и спрямо националните особености на всяка една държава.

Каквото и да говорим за Зелената сделка се фокусираме върху въглищата и Марицата, а трябва да гледаме широко и мащабно на всичко, което правим, особено в преструктуриране на индустриалната ни икономическа база, посочи Стефан Янев.

Според него, говорейки за това, което се залага като стратегия за трансформиране на цялата ни индустриална база и икономика, трябва да се водим от „нашата идея, от грижата ни за българския бизнес и индустрия, да няма изоставени и да няма региони, които да не са включени“.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

ДАНС влезе в ТЕЦ "Марица изток" 2

Операцията се развива на фона на системните обвинения