Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стефан Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия е важна

Дипломацията е най-важният инструмент, с който следва да се реши създалото се напрежение между Русия и НАТО заради казуса с Украйна. При все това България трябва да е готова да посрещне предизвикателствата, като затова ще се концентрира върху развитието на боеспособността на собствената си армия.

Това коментира пред БНТ военният министър Стефан Янев.

Дипломацията не е приключила. Тя има своето място – идеята е, че всички усилия, в това число и на военните органи, са насочени именно към това – да дадат шанс за дипломацията, за да се избегне този конфликт„, каза дой.

Българската позиция трябва да бъде преди всичко в защита на българския национален интерес с пълното разбиране на ситуацията, в която се намираме. И да бъде съобразена в целия този пакет – на първо място дипломатически усилия, на второ място възможността да се укрепят въоръжените сили, съответно националния ни суверенитет. И на трето място – да се направи анализ на икономическите и социални последици, ако този конфликт се развие„, добави Янев. 

И посочи – именно в тези три насоки се е съсредоточила работата на Съвета по сигурност към МС, проведен във вторник, чиито решения следва да бъдат формализирани днес на правителственото заседание и представени на парламента, който пък следобед се събира извънредно по темата.

Решенията, за които говорим – използвайки тази криза да използваме възможностите й. Тези възможности са базирани на анализ, че способностите на българските въоръжени сили не се развиват достатъчно бързо и добре по отношение на тяхната адекватност по това, което имаме поставено като национални задачи. Затова и решението, което ще предложим днес, е именно в този ракурс – да се даде възможност българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировка, повече участие в такъв тип учения, които носят този потенциал, този капацитет„, поясни шефът на военното ведомство

Към момента се планира ограничено участие в подобен тип учения – един батальон или около 1000 души. Янев разкри и детайли от срещата си с посланика на САЩ Херо Мустафа от преди дни. Двата били обсъдили задълбочаването на двустранното сътрудничество, ситуацията в Украйна и проектът за превъоръжаване на ВВС. Тепърва ще се започва и разговор за закупуването на допълнителни 8 изтребителя F-16, запитване за които страната ни отправи миналата година по време на управлението на служебния кабинет.

Очакваме през март, най-късно през април този отговор да дойде. Тогава ше бъде обсъден и според възможностите, според перспективата, според това дали ще има забавяне на доставката на първите самолети, ще обсъдим и предложим на Народното събрание проект за подобен тип решение„, коментира той. Но не уточни дали цената на евентуалните допълнителни самолети ще бъде по-ниска – тъй като освен самите машини имало много съпътстващи елементи.

Янев преповтори и казаното от Кирил Петков във вторник – самолетите от Испания и Нидерландия, идващи у нас, не са тук извънредно, а са по силата на споразумение от преди години и са нормална практика в рамките на НАТО.

Основната цел на новата власт в сектор Отбрана – преодоляване на хроничното недофинансиране и порочните практики за отпускане на средства. „Трябва да намерим механизъм, по който структуроопределящи проекти за модернизация и превъоръжаване да влязат в управлението на бюджета, както и в инвестиционна рамка, която да е многогодишна„, посочи военният министър. И подчерта – активно се работило а допълнително финансово стимулиране на военнослужещите, без обаче да влиза в точни цифри.

За да преодолее проблема с недокомплекта, мъчещ войската ни от години, през настоящата година ще бъдат обявени конкурси за всички незаети места, а не за 500-1000 такива, каквато е била практиката досега. „Ако се наемат 1000 души например, още толкова излизат от армията по естествени причини. Проблемът с недокомплекта не е бил решаван системно досега„, каза Стефан Янев.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев следи ескалацията, няма нужда от Съвет по сигурност

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това...

Изтребители на САЩ и Обединеното кралство прехващат иранските дронове над Сирия и Йордания (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Изтребители на САЩ и Обединеното кралство в момента прехващат...

Израелските сили застреляха двама палестинци на Западния бряг

Израелските сили застреляха двама палестинци, включително член на въоръженото...

Нидерландия ще ни съдейства пред Австрия за пълен Шенген

Неприемливо е да не сте членове на Шенген и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img