Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стартира Софийският маратон – какви ще са промените в движението

Софийският маратон – Wizz Air София маратон ще се състои днес, съобщиха от Столична община. Това е 38-ото издание на едно от най-масовите и популярни спортни състезания у нас, което привлича любители на бягането и активния начин на живот от над 30 държави. Участие ще вземат 25 от елитните маратонци от Кения, Мароко, Етиопия, Турция, Украйна и др.

Организатори на събитието са Столичната община, Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски комитет, Българската федерация по лека атлетика и Асоциацията „Спорт в свободното време“.

Софийският маратон е едно от емблематичните спортни събития за града и заради това Столична община прави всичко възможно той да се състои в сложната здравна обстановка и тази година. Това е причината да няма масов старт на кратката дистанция, а само на състезателните 10 км, 21 км и класическите 42.195 км.

Стартът на класическия маратон 42.195 км е от 09:30 ч. на площад „Княз Александър Първи“ пред Национална художествена галерия. В 10.00 часа ще стартират бегачите на 10 км.

Маратонът ще се състои при стриктно спазване на здравните противоепидемични мерки. Около старта ще се позиционира специална арка за дезинфекция, през която да минават участниците, а преди началото отделните възрастови групи ще бъдат разделени на необходимите разстояния.

Столична община ще осигури ваксинационен център в зоната на старт-финала за всички желаещи да се ваксинират, е казал Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

Регистрирани за маратона са близо 2500 бегачи в трите дисциплини – 42.195 км, 21 км и 10 км. В големия маратон на 42.195 км ще стартират около 450 бегачи, като състезанието е валидно за Държавно първенство.

При мъжете ще видим осем елитни маратонци, при жените – поне седем, сред които е и лидерката за 20-хилядния джакпот Наом Джабет, спечелила маратоните в Стара Загора и Варна тази година. Ако запази преднината си и след София, кенийката ще е първата, която две поредни години ще спечели големия бонус. При мъжете ще стартират кениецът Дънкан Коеч и Жан Симукека от Бурунди, двамата са с лични рекорди от 2.10 ч., е казал още Дуков, като е напомнил, че Софийският маратон, заедно с тези в Стара Загора и Варна, и тази година е част от веригата маратонски бягания в България под мотото „Бягането като начин на живот“.

Общият награден фонд е близо 80 000 лв., шампионите на 42.195 км в българската столица ще бъдат премирани с по 6 000 лв., предвидени са бонуси за първите 10 в класирането. Парични премии ще получат и призьорите в отделните възрастови групи на големия маратон, най-бързите в полумаратона и на 10 км, както и победителите в държавния шампионат на 42.195 км.

Променя се организацията на движение, информира пред БНР Анатоли Илиев, заместник-председател на комисията за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет:

enlightened„Започва от 6 ч. поетапно спирането на движението, като започваме от центъра вървим до Ботевградско шосе – така че в 7.30 този маршрут, който е от „Батенберг“ – Лъвов мост“ – Ботевградско шосе ще бъде затворен до 15 ч. Като на Ботевградско шосе ще оставим двете лентите, те са три ленти. Ще ги разпределим така, че автомобилите да се движат в двете посоки. Оставили сме подходи, през които да се минава, да има и пропускателен режим. Погрижили сме се максимално да обезпечим така маршрута, че да не предизвикваме недоволство и струпване на автомобили“.

/Източник: БТА, БНР

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Индонезия

Eвакуираха най-малко 800 души след множество изригвания на вулкана...

МВР назначи нов директор на полицията в Добрич

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов назначи Красен Торимацов за...

Изгониха от България предполагаем ливански терорист

Той е напуснал страната с полет от София за Истанбул

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

И Austrian Airlines преустанови полетите си до Техеран

Причината е напрежението в Близкия изток

Руснаците превзели Богдановка и настъпват към Часов яр

Руската армия в Донецка област е окупирала село Богдановка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img