Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Станислав Тодоров: Ситуацията с тока в страната е спокойна

Снимка: архив БГНЕС

България е в спокойна ситуация по отношение на тока, ние го произвеждаме. Нещата обаче не стоят така при газа. Това заяви шефът на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров в студиото на Нова телевизия. Той добави, че регулатора и правителството имат лостове, с които да окажат влияние на цената на тока.

В близост до България се води война, заяви Тодоров.

Такава ситуация никога не е била предвиждана. Това е довело до нарастване на цените на борсата. Това което КЕВР може да подбере източниците, които произвеждат електричество на най-ниска стойност. Тодоров не очаква да има поскъпване за бита от 1 април. Той добави, че 1 юли, най-вероятно ще има увеличение, но то няма да е повече от 10%.

Като основен проблем шефът на КЕВР определи недостига на регулация на пазара. По думите му нашия пазар не е добре регулиран. Търговците не могат да обезпечат плащанията към производителите. Регулатора трябва да създаде правила за работа в криза, които да внесат спокойствие на пазара на електроенергия, добави Станислав Тодоров.

Тодоров изрази позиция, че държавата трябва да премахне своите бариери и да даде възможност на хората сами да генерират електричество. Соларните панели са чудесно решение. За около 7 години инвестицията ще се отплати, добави той.

Тодоров коментира и темата за природния газ. По думите му само преди година цената на газа е била 20$ сега е 600$. Проблема тук е, че нямаме собствен източник и трябва да внасяме газ. Тодоров, заяви, че Булгаргаз има дългосрочни договори. Цените са обвързани с международните борси. Според Тодоров войната в Украйна оказва влияние на цените. Ако войната приключи скоро, санкциите се премахнат и Русия започне да доставя както преди, може да очакваме спад в цената, добави Тодоров.

Шефът на КЕВР засегна и темата с алтернативите за доставки на газ. Това не е нещо, което се решава от днес за утре, заяви Тодоров. Той добави, че се водят се преговори, но ситуацията е в момента е друга. По думите му Булгаргаз не може да сключва договори в ущърб на потребителя. Тодоров допълни, че не внасяме азерски газ, защото цената му ще е такава каквато е на международните пазари, а не такава каквато би била при сключени дългосрочни договори.

По думите му когато има война въпроса не е каква е цената, а дали продукта го има въобще.

Той определи като абсурдно че газопровода, който построихме на наша територия не доставя газ на България, а обслужва Сърбия.

Тодоров добави, че освен руски и азерски газ имаме и складиран газ в Чирен. Ако го заредим напълно ще можем да покрием потреблението. За следващия отоплителен сезон обаче ще ни трябват алтернативи, допълни той.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски е на фронта в Донецка област (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски посети фронта на Донецка област...

Пентагона поздрави Атанас Запрянов за поста и обсъди помощта за Украйна

Помощник-министърът на отбраната по въпросите на международната сигурност Селесте...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Стефан Тафров е водещият кандидат на „Да, България“ за евроизборите

Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на "Да, България"...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

14 г. затвор за руснак, помагал на Украйна

Руски военен съд осъди на 14 години затвор мъж,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img